Čeka se sjednica 28. juna

Hoće li Čeferin na Grbavicu poslati najbolju moguću vijest i "čekirati" Plavim let za Baku?

Admin Čaušević

Željezničar je u saznao prve rivale u svom evropskom ljetu nakon tri godine čekanja. Ipak, Plavi bi prvu prepreku mogli preskočiti bez borbe. Sve je u rukama prvog čovjeka UEFA-e Aleksandra Čeferina, a ključni dan će biti 28. juni. 

Nakon tri godine Željezničar se vratio u Evropu, po prvi put najtrofejniji bh. klub će nastupiti u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. S obzirom na izostanak u nekoliko sezona klupski koeficijent je opao pa Plavi nisu imali status nositelja.

Za prvog protivnika u prvoj rundi kvalifikacija Željezničar će imati Dinamo iz Minska, a vrlo lako bi se moglo desiti da Sarajlije preskoče prvu rundu bez borbe.

Naime, za 28. juni je zakazana važna sjednica Izvršnog odbora UEFA-e na kojoj će se razgovarati o još oštrijim sankcijama bjeloruskim klubovima jer ruska agresija na Ukrajinu ne prestaje.

Kao što je poznato Bjelorusija se kao ruski saveznik nalazi pod djelimičnom suspenzijom UEFA-e pa su klubovi kao i reprezentacija ove zemlje primorani igrati svoje međunarodne mečeve u inostranstvu.

Ne isključuje se mogućnost da Čeferin sa svojim najlojalnijim ljudima odluči da izbaci bjeloruske klubove iz svih takmičenja za sezonu 2023/24.

Ukoliko se to desi Željezničar će preskočiti prvu prepreku te će u drugom pretkolu igrati protiv Nefthcija iz Bakua, neugodnog predstavnika Azerbejdžana.

U slučaju da se automatski plasira u drugo pretkolo Plavi bi inkasirali minimalno 350.000 eura što je i više nego odlična svota s ozbirom na aktuelnu finansijsku sitauciju u bulevaru Ivice Osima.

Kako sada stvari stoje utakmice sa Dinamom su zakazane za 13. juli na Grbavici, dok je revanš u izraelskom gradu Netanyi sedam dana kasnije.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bilo kako bilo medijske špekulacije oko izbacivanje bjeloruskog kluba iz Evrope ne bi trebale pokolebati Nermina Bašića i njegove planove za utakmicu sa Dinamom.

"Mislim da moramo da se dobro pripremimo, moramo da dobro odradimo pripreme, nekako da uđemo u taj takmičarski fokus sa hladnom glavom i vrućim srcem, te da budemo pravi za Evropu, da budemo disciplinovani, da budemo taktički kvalitetni i znamo samo da svaka sitnica u Evropi odlučuje", poručio je perspektivni stručnjak.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.