Sjajna utakmica Želje

Fenomenalno izdanje Željezničara protiv Dinama: Plavi u 2. pretkolu Konferencijske lige

Midhat Šljivak

Željezničar je u revanš susretu 1. pretkola Konferencijske lige savladao na gostovanju Dinamo iz Minska s 2:1 i plasirao se u narednu fazu takmičenja gdje ih čeka Neftchi iz Azerbejdžana. Plavi su u Bakuu, gdje se igrao ovaj meč, došli s 2:2 iz prve utakmice i sjajnom igrom su osigurali plasman u narednu rundu.

Željezničar će igrati 2. pretkolo Konferencijske lige nakon što je tim s Grbavice odličnom igraom u Bakuu savladao Dinamo iz Minska s 2:1.

Nermin Bašić je promijenio određene stvari pred ovaj meč i počeo je utakmicu u formaciji 3-5-2. Izgledali su Plavi zaista dobro u prvom dijelu ovog meča u kojem su bili znatno bolji rival.

Bez straha su Plavi s Grbavice igrali u ovom duelu, a u 14. minuti stvaraju i prvu priliku. Ubačaj Galića Krpić šalje glavom pored gola.

Nije Željo domaćem timu dopustio previše u fazi napada. Nije tim Nermina Bašića poremetila ni povreda Edina Cocalića sredinom prvog poluvremena, a Željo je u 28. minuti ponovo zaprijeto. Rustemović šutira preko gola.

Finiš prvog dijela donosi i pogodak u mreži Dinama. Željezničar je poveo s 1:0 u 45. minuti meča.

Nedim Mekić šalje sjajnu loptu za Irfana Jašarevića. Lijevi bek Plavih probija po strani i oštrim ubačajem primorava štopera Dinama Sachivka da pošalje loptu u vlastitu mrežu za prednost Želje od 1:0 nakon prvog dijela.

Očekivano, Dinamo u nastavku kreće ofanzivno na gol Željezničara. Svirepa u 47. minuti propušta odličnu šansu, a pet minuta kasnije Plavi su imali šansu da riješe meč.

Amoah je izašao sam pred golmana Dinama. Ipak, loše je zahvatio loptu i njegov udarac je zaustavljen.

Nastavio je Dinamo s napadima na gol Željezničara i to im se isplatilo. Golman Željezničara Mulalić pravi glupost i neoprezno udara Bykova, te sudija pokazuje na 11 metara. Precizan je Sedko za 1:1.

Dinamo novu veliku šansu propušta u 71. minuti. Morozov se našao u šansi, Mulalić ovog puta brani.

A onda u 78. minuti Željezničar stiže do novog vodstva. Amoah sjajno proigrava Jašarevića, ovaj kratko dodaje do Sulejmana Krpića koji postiže pogodak za prednost Željezničara od 2:1.

To je bio i konačan rezultat susreta. Plavi su se do kraja odbranili, Mulalić je imao jednu fenomenalnu odbranu u 88. minuti meča nakon udarca Sedka, zatim i dvije minute kasnije zaustavlja ponovo ovog fudbalera.

Amoah je imao još jedan promašen zicer u nadoknadi meča, ali je ostalo 2:1 i narednog četvrtka će na Grbavici dočekati Neftchi iz Azrebejdžana.

Konferencijska liga:

Dinamo Minsk - Željezničar 1:2

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

DINAMO MINSK: Lapukhov, Politevich, Svirepa, Sachivko, Orinho, Rylach, Selyava, Bykov, Bakić, Morozov, Bakhar.

ŽELJEZNIČAR: Mulalić, Kosorić, Cocalić, Drina, Rustemović, Biber, Mekić, Galić, Jašarević, Amoah, Krpić.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.