Više od prijateljske utakmice

Smiješne pritužbe Xavija nakon poraza, Arteta mu brzo odgovorio

Edmir Škorić

Barcelona se sa nekoliko evropskih velikana nalazi na američkoj turneji, te je u sklopu iste odmjerila snage sa Arsenalom, koji je na kraju slavio sa 5:3.

Barca je planirala odigrati u SAD-u četiri prijateljske utakmice. Prva od njih, protiv Juventusa, odgođena je zbog viroze koja je pogodila katalonske igrače, a u drugoj je sinoć odmjerila snage s Arsenalom i doživjela je poraz.

Navijači okupljeni na stadionu u Los Angelesu vidjeli su vrlo dobru predstavu. Tim više kad se uzme u obzir da je to bila samo prijateljska utakmica. Postignuto je čak osam golova.

Xavi je, međutim, zamjerio viceprvaku Engleske zbog inteniziteta startova. Cijenio je igru protivnika i zaključio da su bili bolja ekipa, no po njemu je utakmica bila pre...napeta za prijateljski meč.

"Jako sam iznenađen kvalitetom ove utakmice . Nije to bilo normalno za prijateljsku utakmicu. Bilo je puno taktičkih prekršaja... više je izgledalo kao utakmica Lige prvaka. Glavni razlog našeg neuspjeha bila je razlika u intenzitetu i fizikalnosti. Njima je to bila peta utakmica i vidjelo se da su u drugoj fazi priprema", rekao je Xavi.

Trener Arsenala Mikel Arteta se brzo oglasio i svom sunarodnjaku odgovorio.

“Nogomet pripada igračima i oni se vole takmičiti. Igramo za 70.000 navijača na tribinama i očito je da želimo pobjedu. Ne ovisi o nama. Možemo imati svoje ideje, ali kada je lopta u igri, oni zabijaju, prave prekršaje, tempo se mijenja. Takve se stvari događaju. Ovdje smo da se pripremamo i takmičimo", rekao je Arteta.

Sljedeću utakmicu Barcelona igra u subotu, 29. jula. Bit će to utakmica protiv Real Madrida. Arsenal će se 2. avgusta susresti s AS Monacom.

Barcelona je osvojila naslov u Španiji pod vodstvom Xavija prošle sezone, dok je Artetin Arsenal dugo bio u vodstvu, ali na kraju ipak titulu predao Manchester Cityju. No, sigurno je da će s dovedenim pojačanjima ovog ljeta Topnici krenuti i naredne sezone u izazov osvajanja naslova engleskog prvaka. 

Titulu navijači Arsenala dugo čekaju i vjeruju da će ona pod vodstvom Artete doći prije ili kasnije.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.