Amaterska završnica kumovala porazu

Završen san o Olimpijskim igrama za bh. košarkaše nakon velike drame u Poljskoj

Edmir Škorić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je danas u Gliwicama protiv domaće selekcije Poljske odigrala finale pretkvalifikacija za Olimpijske igre. Nakon velike borbe smo, nažalost, poraženi rezultatom 76:72 i ostali bez mogućnosti da igramo na Olimpijskim igrama narednog ljeta. 

Nakon pobjeda nad Portugalom, Mađarskom i Izraelom u polufinalu, Zmajevi su danas odmjerili snage s Poljacima od kojih su poraženi u grupnoj fazi. Tada su nas Poljaci savladali sa 85:76. Danas mnogo drugačija priča, ali nažalost ponovo nesretan kraj za naš tim.

Na krilima sigurne pobjede nad Izraelom, izabranici Adisa Bećiragića s puno su optimizma i vjerovanja ušli u današnj meč, motivisani željom za osvetom i nastavkom borbe za odlazak na Olimpijske igre u Parizu. Nažalost, amaterski smo odigrali najbitniji dio meča, samu završnicu, pa je Poljska došla do novog trijumfa.

Prva četvrtina bila je u potpunom egalu, uostalom to govori i konačan rezultat iste (23:23). Uspjeli smo koliko - toliko da se odbranimo od poljske trice koja je bila na visokom nivou tokom čitavog turnira.

U prvoj četvrtini bilo je dosta rezultatskih promjena, a najveću pednost imala je naša reprezentacija (19:13).

U drugoj četvrtini također velika borba, puno rezultatskih promjena, ali i dosta neshvatljivih pogrešaka bh. košarkaša. Srećom, grešaka je bilo i kod Poljaka. Na kraju Poljska je na poluvremenu vodila 40:39. Nakon prvog dijela, dvocifreni u našem sastavu bili su jedino Nurkić i Lazić sa po poena.

Serijom 4:0 Poljaci otvaraju treću četvrtinu, dolaze do 44:39, da bi tek nakon skoro tri minute igre Atić poentirao za naše prve poene. Upravo je Atić vezao još četiri poena, sa šest poena nam je donio preokret (45:43) na otvaranju treće dionice.

U zadnjih 10 minuta ušlo se izjednačeno, pošto je na semaforu bilo 54:54. Početkom zadnje četvrtine poveli smo 58:56, ali bilo je jasno da ćemo imati dramu do samog kraja.

Zmajevi su poenima Garze iz ofanzivnog skoka poveli 62:58 na šest minuta i 30 sekundi do kraja. Imali smo napad za +6, ali Gegić je sve upropastio novim promašajem. Imali smo ponovo priliku otići na +6, a na kraju smo dopustili Poljacima da se vrate i da izjednače rezultat (64:64).

Nakon što smo imali neke neshvatljive promašaje za novo vodstvo, Poljska dolazi poslije dugo vrmena do vodstva (66:64), a onda Atić ostaje sam na šutu za tri i pogađa za novo naše vodstvo na samo tri minute do kraja. Na 1:30 do kraja Lazić je pogodio jako bitnu trojku za novi preokret (71:70). U posljednji minut se ušlo pri rezultatu 71:71. Musa je povukao napad i pokušao za tri, ali je promašio. 

Balcerowski se povrijedio u zadnjoj minuti, a Poljska je sa linije slobodnih bacanja došla do novog vodstva (73:71). Važan napad povukao je Musa, a Nurkić nije pogodio. Potom je zbog faula isključen, a Poljaci dobili šansu da sa linije slobodnih bacanja odu na +4. Pontika je imao polovičan učinak sa linije penala, Poljska je povela 74:71 na 25 sekundi prije kraja. Selektor Adis Bećiragić pozvao je time - out kako bi iskreirao i igračima nacrtao akciju za ključni napad.

Musa je uzeo loptu i ušao u reket, ali sve sve završilo novim faulom za domaćina, koji je dobio priliku da riješi pitanje pobjednika. Pontika ne koristi slobodna bacanja i daje nam novu šansu. Na kraju je Garza izborio faul, pogodio jedno, drugo pokušao iskoristiti da dobijemo šut za produžetak ili pobjedu kod rezultata 74:72, ali neslavno. Time je okončan san o odlasku na Olimpijske igre u Pariz.

Lazić je sa 16 poena bio naš najefikasniji igrač, imao je još osam skokova, dok je Atić odigrao sjajan meč sa 15 poena, osam skokova i devet asistencija. Nurkić je imao double-double učinak sa 11 poena i 12 skokova, dok je Musa ubacio 10 poena. Sokolowski je u sastavu Poljske ubacio 16 poena, Balcerowski 14, Zolnierewicz i Pontika po 10.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.