Tiho je pao u zaborav

Postigao je gol koji je promijenio historiju jedne države, a nisu mu rekli ni hvala

Haris Zilić
Teme:

Možda nisu imal velike karijere, možda nisu imal jake ugovore, možda nisu bili svjetski popularni, ali imali su trenutke koji su zauvijek obilježili njihove karijere. Bilo je dosta ovakvih fudbalera, a prema nekim je danas odnos kao da ne postoje.

Ljeto 2016. godine bilo je posebno i veliko u karijeri Ederzita Antonia Maceda Lopesa (35).

Produžeci finalne utakmice za prvaka Evrope, velike zvijezde bježe od lopte, Cristiana Ronalda nema na terenu, a on uzima loptu, čovjek od kojeg se najmanje nadalo. Popularni Eder šutira, postiže pogodak, ruši Francuze i donosi najveći rezultat u historiji portugalske reprezentacije.

Portugal je postao prvak Evopre, a Eder heroj nacije. Sedam godina kasnije kao da se ništa nije desilo, kao da nije postojao.

Prošle godine je završio karijeru u Al-Raedu u Saudijskoj Arabiji i tiho otišao u zaborav.

Posvetio se porodičnom životu, svojoj supruzi Sanny Lopes i njihovoj djeci, daleko je od fudbala, možda je tako i najbolje, jer u Portugalu mu nikad nisu rekli ni hvala.

A stigao je 2006. godine iz Gvineje Bisau kao siromašni dječak, talentovani dječak u potrazi za hljebom i domom. Prošao je u jednom kampu u ekipi Hospital, niželigašu iz Portugala i nakon toga uz svoj rad i trud stigao je do velikih klubova.

Touurziense, Coimbra, Braga, Sawansea, Lille, Lokomotiv Moskva, Al-Raed. Ne tako bogata karijera, ali vrijedna, a pogodak značajan, vrijedan svih utakmica, trofeja i nagrada.

Imao je priliku da igra za Gvineju Bisau zemlju svog rođena, ali želio se zahvaliti Portugalcima za sve što su uradili. Pomogli su mu da izađe iz siromaštva, dali priliku u klubovima, a kasnije se i on njima odužio golom vrijednim historije.

Međutim, kada je trebalo da Portugalci tek pokažu svoj obraz, čast, Edera su gurnuli u zaborav.

Nije se spominjao u medijima, nije dobio pozive u reprezentaciju, a po završetku karijere nije ga niko kontaktirao iz Fudbalskog saveza Portugala.

Priča koja nije imala baš sretan kraj, priča koja je uprljala mnoge obraze, ali jedan je ostao čist.

Možda u budućnosti Eder preokrene pa ga vidimo u fudbalu u nekim drugi ulogama, ali to će vrijeme pokazati. Bilo je špekulacija da želi otvoriti akademije za fudbal u rodnoj Gvneji Bisau.

Uradio je ono što Cristiano Ronaldo nije nikada, a vjerovatno i neće. Postigao je gol vrijedan titule, evropske titule za Portugal, koji nije rekao ni hvala.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.