Brza zarada za fudbalske zvijezde se pretvorila u pakao: "Zatvoreni, bez plate, trpimo laži..."

Išli su trbuhom za kruhom

Brza zarada za fudbalske zvijezde se pretvorila u pakao: "Zatvoreni, bez plate, trpimo laži..."

A. Čaušević

Javna je tajna da u vrijeme kada je fudbal postao biznis mnogi fudbaleri na sve gledaju kao posao i nastoje da zarade što je više novca za što kraće vremena. 

Prije nekoliko godina naglu ekspazniju je doživio kineski fudbal. Niz zvijezda iz Evrope koji su igrali Ligu prvaka u vrhunskim klubovima se zaputilo na Daleki istok radi brze, ali ogromne zarade novca. 

Međutim, ono što je trebalo biti fudbalski raj se pretvara u pakao. Kinezi su planirali i pokoriti fudbalski svijet za desetljeće od silnih ambicija. Ipak, sve je splasnulo pa se brojni klubovi suočavajo sa "borbom za goli život".

Za vikend je prestao da postoji Jiangsu Suning FC, aktuelni prvak kineske Superlige zbog ogromnih finansijskih problema Suning grupe. Najveće zvijezde ekipe su u proteklom periodu osjetili svu okrutnost modernog fudbala. 

"Suning više ne želi ulagati u nogomet. Mogu reći da uopšte nisu poštovali zaposlene i igrae. Nisu nam davali plate, nisu se uopšte pojavljivali. Nisu nam čak ni dozvolili da pređemo u druke klubove", riječi su Edera, bivšeg reprezentativca Italije i nekadašnjeg člana Intera.

"Bili smo zatvoreni u hotelima nekekliko mjeseci. Nismo imali nikakav tretman. Sramota. Generalni dirketor nam je govorio laži... Rekao nam je da će biti ispoštovano dogovoreno, ali nije održao riječ", rekao je Eder koji je sedmično zarađivao 250.000 eura. 

Od poznatih igrača u ovom klubu su još igrali Miranda, bivši član Atletico Madrida i Mubarak Wakaso. Prije nekoliko godina platili su Shaktaru su platili 50 miliona eura za Teixeiru, a Chealseaju 28 za Ramireza. 

Top Komentari

AsmirM
Zinila guzica za $$$$ i sad dreci kao tesko njemu ,znaci i Inter ide u ****** ako ovi nece da ulazu .
3 0
realno_govoreci
Mislim da su Balkanci generalno najbolji primjer kako ulažu zaradjeni novac. Pametne investicije u nekretnine ili slično i sebi su osigurali mirovinu i svojim unucima.Kada pogledate ove Brazilce iz favela i druge koji zarade ogroman novac, samo trose na provod i provod.Naravno, njihov novac i imaju pravo sa njim sta tele,ali nemaju se pravo zaliti.Nevjerovatno je da covjek prima milione i milione godisnje i onda proglasi bankrot,to zdrav mozak ne moze da razumije.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi