Jeo mrvice ispred pekare, čistio ulice da preživi, pa postao jedan od najboljih napadača u historiji

Filmska priča

Jeo mrvice ispred pekare, čistio ulice da preživi, pa postao jedan od najboljih napadača u historiji

E. Ganibegović

Mnogo je fudbalera sa sličnim životnim pričama, onima u kojima su u djetinjstvu bili siromašni, a kasnije postali vrhunski fudbaleri i samim tim došli i do luksuznog života i sjajnog stanja na bankovnom računu.

Jedna od takvih priča dolazi nam i iz male južnoameričke zemlje koja je dva puta bila prvak svijeta. Naravno, radi se o Urugvaju.

Luis Alberto Suarez Diaz, poznatiji kao Luis Suarez, rođen je 24. januara 1987. godine u malom gradu Saltu u Urugvaju od majke Sandre i oca Rodolfa, te je bio četvrti od ukupno sedmorice sinova u toj porodici.

Iako je urugvajski državljanin, vuče porijeklo "sa svih strana". Osim urugvajskih, ima i španske i afričke korijene, a prema nekim spisima, djed mu je bio crne rase.

Iz prve ruke doživio je siromaštvo, ali je ipak živio sretnim životom jer je njegova porodica iz niže klase živjela u potpunom miru u svom selu. Poput većine djece, Suareza je privukao fudbal koji je igrao sa svojim vršnjacima i tako provodio slobodno vrijeme, a počeo je i trenirati u lokalnom Sportivu.

Nedugo nakon toga, njegova porodica se seli u glavni grad, Montevideo, nakon što je njegov otac dobio posao u fabrici keksa "El Tigral". Luisu se baš i nije svidjela ta ideja, pa je radije ostao u Saltu sa svojom nanom, gospođom Da Rosa, nekih mjesec dana.

Oglasi

Naravno, kasnije nije imao drugog izbora nego se pridružiti ostatku svoje porodice nakon što je i njegova majka dobila posao kao čistačica na autobuskoj stanici Tres Cruces u Montevideu.

U četvrti Tres Cruces Suarez je upisao i u školu br. 171. Tada kao osmogodišnjak počeo je trenurati u Urreti. Još kao dječak Luis Suarez je pokazao da je vješt s loptom i bio je dobar i u takmičarskom smislu, no teško se bilo prilagoditi na način života u gradu.

"Došli smo u grad u kojem se praktično nije moglo igrati bos na travi. Tamo su i drugačije pričali i naravno, često me ismijavali. Morao sam se na sve to naviknuti koliko sam mogao", otkriveno je u knjizi "Vamos Que Vamos".

"Njegova majka i braća su ga uvijek podržavali. Dolazili bi na utakmicu i proveli bi čitav dan tu, a onda bi se uveče vraćali kući. Luis je bio tih dječak, čak i tiši od njegovih vršnjaka, ali bi na terenu uvijek bio superioran" navodi Suarezov prvi trener u Urreti.

Njegov temperament nisu svi mogli da shvate, a on je samo želio da pobijedi, da da gol po svaku cijenu, bez obzira na sve. Tome vas nauči teška svakodnevnica u Urugvaju.

Oglasi

"Nekada je stajao ispred pekare i jeo je mrvice neke torte, gledao je da sve pojede sam, da ne bi morao da deli sa braćom jer ih je bilo mnogo u kući", prisjeća se jedan od komšija njegove porodice.

I dok se mučio da se prilagodi, težak udarac zadali su mu njegovi roditelji jer su se razveli kada je on imao devet godina.

Četiri godine nakon toga sudbina će ga dovesti do toga da čisti ulice Montevidea kako bi svojoj porodici zaradio neki dinar, koja je ostala bez očeve ruke.

Luis Suarez Biography: Age, Height, Personal Life, Facts, Achievements &  Net Worth

Uprkos tome, Suarez je nastavio trenirati i igrati u Urreti i privukao je pažnju skauta Wilsona Pireza koji mu je ponudio priliku da izgradi profesionalnu karijeru u omladinskoj momčadi Nacionala.

Oglasi

Međutim, Suarez je izrastao u rastresenog tinejdžera kojem je nedostajao fokus, a počeo je i piti i upao u loše društvo. Njegovi problemi bili su toliki da nije mogao doći ni do sedme ekipe Nacionala i bio je pred otkazom.

"Od 12. do 14. godine sam prošao kroz fazu u kojoj mi fudbal nije išao, a nisam htio ni učiti niti sam volio trenirati. Volio sam samo igrati igrice, ali tako je teško bilo šta postići. Jako sam se naljutio. Bio sam buntovnik, a to je djelovalo samo protiv mene", otkrio je Suarez.

Wilson Pirez je ipak priskočio u pomoć Suarezu ponudivši mu još jedno priliku da se iskupi i dokaže u klubu. Mladi Suarez je iskoristio prliku i postupio u skladu s tim nakon što je shvatio da bi svojoj porodici mogao pomoći u budućnosti ako se razvije u dobrog fudbalera.

7 reasons why we could all learn a thing or two about life from Luis Suarez  – Dream Team FC

"Razmišljao sam o svojoj porodici, braći i odlučio da ću im pomoći ako odem daleko u fudbalu. Gledao sam u neke saigrače odnosno u njihove kopačke i razmišljao - ako želiš te kopačke, moraš trenirati!", riječi su Luisa Suareza.

Oglasi

Probio se Suarez tada u Nacionalu, a ovom timu je u sezoni 2005/06. pomogao da osvoji titulu prvaka Urugvaja te dao doprinos od 10 golova u 27 utakmica na koliko je nastupio. Impresivni nastupi na južnoameričkom kontinentu Suarezu su donijeli prelazak u Holandiju gdje je igrao za Groningen i Ajax, a dalje je sve manje-više poznato.

Preko Liverpoola odlazi u Barcelonu u transferu vrijednom 65 miliona funti, s ovim timom 2015. godine osvaja i Ligu prvaka, da bi ga Ronald Koeman doslovno otjerao kada je stigao na klupu Blaugrane rekavši da je star. Otišao je Luis u Atletico Madrid i svom novom timu donio titulu prvaka Španije, te tako na najbolji mogući način odgovorio Koemanu koji se nije dugo zadržao kao trener slavnog katalonskog kluba.

Suarez je postao i legenda urugvajske reprezentacije za koju je odigrao ukupno 132 utakmice i postigao 68 golova. Sa svojom reprezentacijom 2011. godine osvojio je i Copa Americu.

Inače, Suarez je oženjen suprugom Sofijom Balbi. Njih dvoje su se upoznali još dok je Luis imao 15 godina, razvojili su se nakon što se njen otac preselio u Španiju, a 2006. godine Suarez je stigao u Holandiju i uspio uvjeriti njene roditelje da je puste k njemu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Dvojac je svoju vezu krunisao brakom 2009. godine, a imaju troje djece - Delfinu, Benjamina i Lauti.

Top Komentari

denimen9
Zubarez je mašina. Rispekt.
3 4
Mowzilla
Jeo mrvice ispred pekare, a sad jede igrace ispred sesnesterca hehe
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi