Seli u Englesku

Ovo niko nije očekivao: Ansu Fati ima novi klub, donio je poprilično iznenađujuću odluku

Midhat Šljivak

Ansu Fati (20) napušta Barcelonu i karijeru nastavlja u engleskoj Premier ligi. On je pristao na odlazak u ekipu Brightona, gdje će u nastavku sezone igrati kao posuđen igrač.

Ansu Fati odlazi iz Barcelone. Mladi napadač će u narednoj sezoni nastupati kao posuđen igrač u ekipi Brightona.

Ovaj 20-godišnjak se u proteklim danima povezivao s Tottenhamom. Ipak, nije Fati želio u redove Spursa već je odlučio nastaviti karijeru u ekipi Brightona.

Do prije nekoliko godina ovakva odluka bi bila šokantna. Međutim, vremena se mijenjaju, a Brighton je postao ozbiljna ekipa u engleskom fudbalu.

Fati će danas u toku dana otputovati na ljekarske preglede i potpis ugovora i sigurno je da će predstavljati veliko pojačanje za tim kojeg s klupe vodi Roberto De Zerbi.

Treba svakako napomenuti da će se na kraju sezone Fati vratiti u Barcu. U dogovoru nema opcije o otkupu ugovora, a Katalonci će plaćati većinu njegove plate.

Ključnu ulogu u svemu je odigrao trener Roberto De Zerbi. Njegovo viđenje fudbala izuzetno se dopada mladom fudbaleru koji će tako karijeru nastaviti u Premiershipu.

Ansu Fati je važio za veliku nadu u Barceloni. Dobio je i 'desetku' nakon odlaska Lionela Messija, no povrede su ga zaustavile na putu kojim je dobro krenuo.

On je za klub debitovao kao 16 godišnjak, a sa 16 godina i 304 dana je postao najmlađi strijelac u historiji kluba.

Uslijedile su potom dvije teške povrede koje su ga poprilično unazadile. Vidljiv je bio pad u kvaliteti igre i još uvijek se 'traži' kod Xavija Hernandeza.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sada će imati šansu da kvalitetno iskoristi boravak u Engleskoj. U Brightonu će imati prostora da pokaže šta zna i vidjet ćemo hoće li tu šansu iskoristiti.

Fati je u dresu Barce nastupio 112 puta i ima učinak od 29 golova i 10 asistencija.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.