Nekada oponent režima, prije tri godine javno revidirao stavove

Kandidat za selektora BiH o svom političkom angažmanu: Ja bih se Slobi Miloševiću sad izvinio!

Esmer Oštraković

Nakon što je Meho Kodro poslije samo dvije utakmice provedene na kormilu reprezentacije Bosne i Hercegovine dobio otkaz, čelnici našeg saveza u potrazi su za novim selektorom.

Danas se iznenada pojavilo ime prve želje predsjednika NFSBiH, Vice Zeljkovića, a radi se o Savi Miloševiću.

Milošević je svojevremeno bio odličan napadač, među najboljim u Evropi, poslije čega se počeo baviti trenerskim poslom nakon što je jedno vrijeme bio angažovan u FS Srbije.

Međutim pitanje je koliko bi dobro bilo postaviti Miloševića na klupu reprezentacije BiH iz nekih drugih razloga, a Bosancima i Hercegovcima mnogo bitnijim nego li je stručno fudbalsko znanje. 

Naime, Savo Milošević bio je istaknut član Demokratske stranke i otvoreno je davao podršku demonstrantima protiv Slobodana Miloševića tokom devedesetih godina.

Čak je igrao i mali fudbal na jednom od mitinga. Učestvovao je i u izbornim kampanjama po završetku karijere i to kao jedan od promotora u kampanji Borisa Tadića.

U međuvremenu je Milošević naknadno revidirao svoje političke stavove i o tome je javno govorio za Kurir.

"Kada se vratim na taj period borbe protiv Miloševića i šta smo mu sve zamjerali i pogledam šta smo uradili poslije njega... Prvo sam revidirao svoj odnos prema Miloševiću. On je vodio te ratove jer je dijelom bio prisiljen na njih, a sila Boga ne moli, ali je uz sve to uspio da sačuva socijalni mir.

Ako se ne varam, privatizovao je samo "Telekom" i to pedeset posto, pa smo ga kasnije otkupili. Trpeći embargo vodio je ratove sačuvavši radna mjesta stotine hiljada zaposlenika. Ekonomski sm o bili devastirani, ali je imovina sačuvana.

Od 2000. godine pa ovamo, sjećam se, imali smo pet stubova naše politike. Jedno je Kosovo gdje se i dalje oslanjamo na Rezoluciju 1244 koju je on potpisao pod najvećim pritiskom. Drugi stub je bio demokratizacija društva. Da li vrijedi pričati, jer ne znam da se desilo. U međuvremenu smo privatizovali sve osim fudbala", tada je između ostalog rekao Milošević.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Tu nije bio kraj njegovo izlaganja, nego je priznao i da bi se izvinio Slobodanu Miloševiću.

"Kada sve stavim na sto i ovo što je uradio Milošević u onim uslovima, ja bih se Slobi Miloševiću sad izvinio. Inaće, od prije šest godina ne čitam vijesti, ne zanima me toliko da čak i ako bi mi se sinovi Nikola ili Boris kandidovali za nešto u politici, oni sigurno ne bi dobili moj glas. Ovo nije ogorčenje, ovo je moja spoznaja i olakšanje", kazao je Milošević.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.