Čelnici NFSBiH imaju odličnu saradnju sa FIFA-om i UEFA-om

Održan sastanak u New Yorku

Ima i u BiH materijala za analizu: FIFA istrajna da se riješi korupcije i namještanja rezultata

Haris Zilić

FIFA je na sastanku u New Yorku donijela zajedno sad UNODC-om zaključak da pooštri kriterije kako bi zaštitili integritet fudbalske igre, a na sastanku je bio prisutan i prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino.

Također FIFA i UNODC potpisali su Memorandum prema kojem će raditi na osiguravanju fudbala, ali i zaštite fudbalskog orkuženja posebno gdje su u pitanju djeca i mlađe kategorije.

Govorilo se i o koordinaciji sa antikorupcijskim organima. I na tom pitanju FIFA će pooštriti mjere i sprovoditi zakone koji će zaštiti fudbal od korupcije i sličnih radnji koji narušavaju ugled fudbalske igre.

"Fudbal ujedinjuje ljude iz svih krajeva svijeta - mlade i stare, dječake i djevojčice. Može promovirati zdrav stil života, pružiti nove mogućnosti i inspirisati milione da ostvare svoje ciljeve na terenu i van njega", rekla je Ghada Waly generalna direktorica UNODC-a, Ureda Ujedinjenih Nacija za borbu protiv kriminala i korupcije.

Nakon potpisa pomeutog Memoranduma oglasio se i prvi čovjek FIFA-e, Gianni Infantino.

"Ponosan sam što UNODC i FIFA daju pažnju osiguravanju fer igre za sve i odbrani integriteta fudbala za milione navijača širom svijeta, igrače i naredne generacije koje tek dolaze. Ovim novim Memorandumom o razumijevanju nastojimo stati na kraj namještanju utakmica, mitu i korupciji, kako bismo sačuvali ljepotu igre za sve", istakao je prvi čovjek FIFA-e.

Prije tri godine na sastanku u Beču UNODC i FIFA odlučile su da stanu korupiciji u fudbalu, a sada će te mjere biti oštrije.

Od tog perioda odradili su preko 60 aktivnosti usmjerenih prema korupciji i kriminalu u fudbalu.

Posljednji primjer dolazi nam iz Južne Amerike. Zbog namještanja utakmica nedavno je prekinuta liga u Boliviji koja će se detaljno ispitati, a svi sudionici trebali bi biti žestoko kažnjeni.

Kako i vi možete prijaviti korupciju i namještanje koje primjetite na terenima u BiH?

Također i UEFA radi na suzbijanju kriminala i korupcije na fudbalskim terenima, a od 2017. godine postoji aplikacija na kojoj možete prijaviti detalje za koje sumnjate da su namješteni, da li je to u pitanju utakmica, sudija, igrač, službeno lice ili bilo ko drugi povezan sa fudbalom.

Dakle i fudbalski zaljubljenici u Bosni i Hercegovini koji smatraju da ima nepravilnosti, namještanja u našem fudbalu, također mogu prijaviti UEFA-i na koga tačno sumnjaju i na koju utakmicu, a to sve mogu odraditi tako što će instalirati aplikaciju UEFA Integrity putem Google Playa gdje imaju sve opcije, čak i broj telefona na koji mogu prijavljivati nepravilnosti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.