"Smrt diktatorima"

Iranci su večeras bili šokirani kada su čuli šta im skandiraju vlastiti navijači

Edmir Škorić

Utakmica 2. kola azijske Lige prvaka između Sephana iz Irana i Al-Ittihada iz Saudijske Arabije je otkazana, a trebala je biti odigrana večeras od 18 sati.

Al-Ittihad predvođen sa nekoliko fudbalskih zvijezda doputovao je u Iran, ali nije htio da igra zbog statuet postavljene na samom ulazu na teren.

Na stadionu Naghsh e Jahan u Isfahanu postavljena je statua Qassema Soleimanija, ubijenog iranskog generala. On je stradao početkom 2020. godine u američkom napadu.

Saudijcima je to zasmetalo, pa su odbili da igraju, a iz Fudbalskog saveza te zemlje odmah su pozvali Al-Ittihad da se vrati kući, baš kao i Neymarom Al Hilal koji je sutra trebao da igra svoj meč, također na iranskom tlu, protiv Nassaji Mazandaranua.

Veliki je to skandal s obzirom da se radi o najvećem kontinentalnom takmičenju, azijskoj verziji Lige prvaka, a ove sezone je posebna upravo iz razloga što u nekim saudijskim timovima igraju najveće fudbalske face poput Ronalda, Benzeme ili Manea.

Nakon što je večeras otkazana duel u Isfahanu, navijači Sepahana, njih oko 60.000, skandirali su: "Smrt diktatoru" i "Ne miješajte fudbal sa politikom".

Oni su bili za to da se "sporna" statuta makne sa terena i da se utakmica igra, ali vlasti iranskog kluba nisu odustajali od toga.

Za sada nije poznat da li je meč samo odgođen ili u potpunosti otkazan, što bi Al-Ittihadu za koji nastupaju Benzema i Kante donijelo tri boda bez borbe.

Od 2016. godine klubovi iz Saudijske Arabije i Irana nisu se susreli u svojim zemljama zbog diplomatskih problema između njih.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.