Saudijci naredili Al Hilalu i Al Ittihadu da odmah napuste Iran!

Otkazuju se mečevi azijske Lige prvaka

Saudijci naredili Al Hilalu i Al Ittihadu da odmah napuste Iran!

Edmir Škorić

Utakmica azijske Lige prvaka između iranskog Sepahana i saudijskog Al-Itihada neće se odigrati. Gosti su odbili izaći na teren zbog statue na stadionu, a u međuvremenu je stigao poziv iz domovine - "vraćajte se nazad što prije".

Na stadionu Naghsh e Jahan u Isfahanu postavljena je statua Qassema Soleimanija, ubijenog iranskog generala. On je stradao početkom 2020. godine u američkom napadu.

Statua se nalazi tačno na mjestu gdje igrači ulaze na teren, a to je smetalo gostima iz Saudijske Arabije i tražili su da se ukloni, ili u protivnom neće iigrati.

Oko 60.000 navijača okupilo se na stadionu, no s obzirom da statua nije uklonjena, očito je da od utakmice nema ništa, a trebalo je da počne u 19 sati.

"Utakmica grupe C Azijske Lige prvaka između Sepahan FC i Al Ittihad FC, koja je trebala da se odigra večeras na stadionu Naghsh-e-Jahan u Isfahanu, otkazana je zbog nepredviđenih i nepredviđenih okolnosti.

Oglasi

AFC ponavlja svoju posvećenost osiguravanju sigurnosti igrača, službenih lica utakmice, gledatelja i svih uključenih sudionika. Ovo pitanje će sada biti proslijeđeno nadležnim komisijama", navodi se u saopštenju Azijskog fudbalskog saveza.

Očekuje se također da se otkaže ili odgodi duel drugog saudijskog kluba u Iranu. Al Hilal predvođen Neymarom sutra je trebao da gostuje Nassaji Mazandaranu, ali u međuvremenu su iz Fudbalskog saveza Saudijske Arabije naredili svojim timovima da se odmah povuku iz Irana i da se vrate kući.

Veliki je to skandal s obzirom da se radi o najvećem kontinentalnom takmičenju, azijskoj verziji Lige prvaka, a ove sezone je posebna upravo iz razloga što u nekim saudijskim timovima igraju najveće fudbalske face poput Ronalda, Benzeme ili Manea.

Upravo je Benzema trebao sa Al-Ittihadom večeras zaigrati protiv Iranaca, Neymar takođe sutra, ali iranska publika mogla bi zbog političkih razloga ostati uskraćena za spektakle.

Za sada nema zvaničnih informacija, no navodno su saudijski klubovi spremni da se vrate kući, ali vidjet ćemo može li se nešto riješiti kako bi se izbjegao ovaj veliki fudbalski skandal.

Za razliku od mečeva u Iranu, treći saudijski predstavnik, Al Nassr, igraće svoj meč protiv tadžikistanskog Istiqlola, za koji večeras kao starter od 20h igra i bivši igrač Željezničara Dženis Beganović.

Ronaldo je takođe starter, želi svoj tim voditi do druge pobjede u drugom kolu Lige prvaka. Istiqlol ima jedan bod jer je u 1. kolu odigrao neriješeno sa Al Duhailom.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije