FOTO: Damir Skomrlj/CROPIX, FOTO: Facebbok

Putevi su im bili kasnije totalno različiti

Mbappeov drug završio na Poljudu, a bili su nerazdvojni kao klinci: Kod protivnika su budili strah

Haris Zilić

Francuski napadač Kylian Mbappe jedan od je od najboljih fudbalera današnjice, ali i pred njim je još blistavih sezona jer ima tek 24 godine i sigurno je da će oboriti neke od rekorda u nastavku karijere.

Kao tinejdžer birljirao je u dresu Monaca, što je bio alarm za moćni PSG da ga dovede u svoje redove.

No, prvi fudbalski koraci Mbappea malo su poznati, a nastupao je za manje klubove poput AS Body i Clarief.

Upravo je zapažen bio u mlađim kategorijama AS Bondya s kojim je osvajao trunire širom Francuske, a zanimljivo da mu je u toj ekipi jedan od najboljih drugova bio današnji fudbaler splitskog Hajduka.

To je bila 2011. godine kada je U13 ekipa Bondya bilježila sjajne rezultate, a prva dva imena bila su Kylian Mbappe i Yassine Benrahou.

Dok je Mbappe postao planetarna zvijezda, Benrahoua je put odveo do Poljuda, a prije toga nosio je dreso Brodeauxa i Nimesa, igrao je i za mlađe kategorije Bordeauxa upravo u periodu kada je Mbappe igrao za mlađe kategorije Monaca.

Skauti Bordeauxa i Monaca su prije 12 godine bili najbrži i doveli su dva veoma talentovana klinca iz AS Bondya.

Nakon što su se karijere razišle tako su i pomenuta dva fudbalera bila manje u kontaktu, a Benrahou je prije pet godina donio važnu odluku u karijeri.

Nastupao je za omladinske selekcije Francuske U17 i U16, a onda je odlučio da nastupa za Maroko. Bio je na spisku U20 reprezentacija Maroka i od tada ga nema u planovima marokanskih reprezentativnih selekcija.

U Hajduk je stigao u januaru 2023. godine iz redova Nimesa, a u tekućoj sezoni odigrao je 13 utakmica za splitski klub i postigao dva gola te dodao jednu asistenciju.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.