Objavljena nova lista najskupljih na svijetu, među 30 je samo jedan fudbaler sa Balkana

Mbappe i Haaland na samom vrhu

Objavljena nova lista najskupljih na svijetu, među 30 je samo jedan fudbaler sa Balkana

Edmir Škorić

U ponedjeljak je objavljena nova lista najskupljih fudbalera svijeta, a na vrhu su i dalje Erling Haaland i Kylian Mbappe, napadači Manchester Cityja i PSG-a.

Transfermarkt.de je stranica specijalizovana za fudbalske transfere, te statističke podatke igrača, kao i njihove vrijednosti. Godinama vrši detaljne kalkulacije tržišnih vrijednosti fudbalera. Te vrijednosti se ne poklapaju uvijek s mogućim iznosima transfera, već su zbir trenutnih kvaliteta, učinaka i potencijala fudbalera.

Erling Haaland je i dalje na vrhu, ali sa procijenjenom jednakom vrijednošću kao i Mbappe. Obojica su procijenjeni na 180 miliona eura, dok je treće mjesto zauzeo napadač Real Madrida Vinicius Junior, čija vrijednost iznosi 150 miliona eura. Njegov saigrač Jude Bellingham je četvrti sa 120 miliona.

Istu vrijednost imaju i Arsenalov Bukayo Saka, te Napolijev napadač Victor Osimhen. Na 110 miliona eura procijenjeni su Jamal Musiala iz Bayerna i Phil Foden iz Manchester Cityja, a prvih 10 čine još Pedri, Rodrygo i Federico Valverde, procijenjeni na 100 miliona eura.

U najnovijem ažuriranju, Declan Rice iz Arsenala i Rodri iz Manchester Cityja prešli su granicu od sto miliona eura. Na prethodnoj rang-listi oba su vrijedila deset miliona manje.

Oglasi

U top 25 nema nijednog igrača sa prostora bivše Jugoslavije, a najveću vrijednost od tih igrača ima hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol, koji se nalazi na 29. mjestu. Vrijednost stopera Manchester Cityja je procijenjena na 80 miliona eura.

Osim njega, jedino je još Sergej Milinković-Savić u top 100. Zapravo, bivši veznjak Lazija zauzima tačno 100. mjesto i vrijednost mu je 50 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Bh. fudbaleri su daleko ispod kada je vrijednost u pitanju. Po 20 miliona eura su vrijednosti stopera Sheffield Uniteda Anela Ahmedhodžića i beka Salzburga Amara Dedića, a potom slijede Ermedin Demirović iz Augsburga sa 12 miliona, te Rade Krunić iz Milana, čija se vrijednost procjenjuje na 10 miliona eura.

U Top 10 najvrijednijih bh. fudbalera su još Sead Kolašinac (8), Amir Hadžiahmetović (8), Miralem Pjanić (6), Edin Džeko (4), Jusuf Gazibegović (4) i Edin Višća (3).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi