Foto: Kenan Dedić/SportSport.ba

Kup Hrvatske

Sin Milanove legende radio čuda u Pločama, Hajduk tek u nastavku slomio otpor niželigaša

Edmir Škorić

Fudbaleri Hajduka teškom su mukom iako veliki favoriti slavili u gostima kod Jadrana Pločama u 1/16 finala Kupa Hrvatske. Niželigaš je lideru HNL-a stvorio velike probleme, no s dva gola u nastavku Splićani su ipak prošli dalje bez drame.

Oko 3000 gledalaca skupilo se danas na tribinama stadiona u Pločama gdje je gostovao velikan iz Splita. Bio je to fudbalski praznik za domaće, a prava patnja za goste od kojih se očekivalo da će mnogo uvjerljivije i lakše slaviti nad domaćinom.

Livaja je bio najopasniji prema golu domaćih i već u četvrtoj minuti je prijetio. U 12. minuti Livaja dodaje do Trajkovskog, koji nije najbolje šutirao, pa je to odbranio Kalac, golman Jadrana i sin Milanove legende Željka Kalaca.

Upravo je Kalac razlog što je Hajduk danas tijesno slavio jer je imao brojne odbrane. On je u 15. minuti odbranio projektil Kalika, a onda u 23. minuti Oliver Kalac brani Livaji udarac, potom i Trajkovskom.

Max Galić je umalo šokirao goste iz Splita u 28. minuti kada je pokušao sa svog dijela terena lobovati Kalinića, ali je lopta ipak otišla preko gola. U samoj završnici prvog dijela velika šansa za Livaju, ali Kalac je odbranio.

Iskusni napadač Marko Livaja u 55. minuti je promašio najveću priliku na meču. Izašao je sam na Kalca, ovaj mu odbranio, a onda iz drugog pokušaja Livaja pogađa vanjski dio mreže.

Mogao je Jadran da kazni sve te promašaje u 62. minuti, ali je udarac Glavine glavom odbranio Kalinić. I onda je Hajduk u 72. minuti konačno došao do gola i pobjede. Pukštas je ubacio pred gol Jadrana, išla je lopta na Livaju, no bila je malo previsoka. Na nju je naletio Matić, koji ju je nespretno poslao u vlastitu mrežu. 

Hajduk je do kraja dao još jedan gol. Sahiti je u samoj nadoknadi postavio konačnih 2:0, pa je splitski tim prošao u osminu finala. Dalje je prošao i Rudeš koji je sa 3:1 kod kuće savladao Slaven Belupo. Stirjelci su bili Pešić, Pavković i Srbljinović kod domaćih, a Cascini kod gostiju.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.