FOTO: FK Voždovac

Biće to dodatno iskustvo za njega

Trener iz Saudijske Arabije stigao i u Super ligu Srbije, ugovor kao u FK Željezničar

Samir Mlaćo

Dolazak trenera iz Saudijske Arabije u FK Željezničar privukao je dosta pažnje i u sportskoj javnosti u toj zemlji. Kako je već poznato, Abdulhakeem Al-Tuwaijri je nedavno imenovan za šefa struke FK Željezničar, a sada je još jedan trener iz iste zemlje stigao u naš region.

Očigledno da bogati Arapi traže klubove u kojima će njihovi treneri dobiti šansu, a novu su pronašli u Srbiji. Naime, u FK Voždovac, člana Super lige Srbije, stiže trener po imenu Jaser Al Harbi.

Harbi je do sada radio i Grškoj, Španiji, te SAD-u, a u budućnosti želi raditi samostalno. Iskustvo mu je potrebno, a ima podršku iz svoje zemlje, kao što je to priznao i novi trener bh. premijerligaša sa Grbavice.

"Prije svega želim da se zahvalim FK Voždovac na ukazanoj prilici, na čelu sa predsjednikom, direktorom i glavnim trenerom. Takođe, želio bih da se zahvalim Federaciji Saudijske Arabije za svu njihovu podršku. Od prvog dana se osjećam srećno, svi su me lijepo prihvatili i siguran sam da to odražava kulturu srpskog naroda.

Sviđa mi se timska filozofija i način na koji se primjenjuje u utakmicama. Siguran sam da će ekipa na kraju sezone da ostvari svoje ciljeve i nadam se da ću doprinijeti dobrim rezultatima", kazao je Harbi.

U Super ligi Srbije izuzetno je uzbudljivo, a liga čini 16 klubova, te se svi slažu da je to zaista previše. Upitan je zbog toga i sam kvalitet, par timova se izdvojilo na tabeli, ali klubovi u ovom slučaju onda i nemaju veliki pritisak, pa mogu šansu pružiti i trenerima iz Saudijske Arabije.

Voždovac je trenutno na osmom mjestu Super lige Srbije i ima 18 bodova, a Harbi je ugovor potpisao 'samo' do kraja sezone, kao i Al-Tuwaijri na Grbavici.

Da li će sa Harbijem stići još neka nova imena iz navedene zemlje, ostaje da se vidi. Plan Arapa je jasan i za sada im polazi za rukom. Žele svoje trenere dovesti u Evropi, osigurati im klubove, ali i sve to odlično platiti.

Novac im nije problem, čak naprotiv, te žele dodatno edukovati svoj trenerski kadar za budućnost.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Saudijci su u posljednje vrijeme potpisali čak 312 sponzorskih ugovora iz 21 sporta i nema namjeru da se zaustave. Ugovore potpisuje PIF i Saudijsko Ministarstvo sporta, a novac kojim raspolažu je oko 700 milijardi eura.

Poznato je da će Saudijska Arabija biti domaćin Svjetskog prvenstva 2034.godine i to bi bio šlag na tortu posla koji već rade i koji planiraju u budućnosti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.