Za pobjedu nad Astanom na Maksimiru dolazi dodatnih pola miliona eura. (Foto: EPA)

Modri opet slavili

Na Maksimiru zadovoljno trljaju ruke: Evo koliko su već zaradili od Evrope

Edmir Škorić

GNK Dinamo je večeras u Astani slavio sa 2:0 i tako došao na korak od plasmana u nokaut fazu Konferencijske lige.

Dinamo nastavlja sa sjajnim izdanjima u Evropi, sada ima priliku da još jednom prezimi u UEFA takmičenjima i da na proljeće igra mečeve nokaut faze.

Modrima je neophodna pobjeda u posljednjem kolu protiv Balkanija, no vrlo vjerovatno će im na Maksimiru biti dovoljan i bod protiv Kosovara, ovisno o tome kako će se u Tirani večeras završiti duel Balkani - Plzen.

Ove sezone je Dinamo upisao četiri evropske pobjede, a za ovu posljednju nad Astanom zaradio je pola miliona eura.

Ranije je Dinamo plasmanom u grupe Konferencijske lige zaradio oko 4.4 miliona eura, pa je sada ukupno ove sezone od Evrope dobio 5.4 miliona eura. Čeka ga još u grupnoj fazi domaća utakmica protiv Ballkanija.

Dinamo nema šansu da bude prvi, ali gotovo smo sigurni da će završiti kao drugi u grupi, a to znači plasman u šesnaestinu finala Konferencijske lige. Tako bi zaradio još 630.000 eura, dok bi plasman u osminu finala donio dodatnih 600.000 eura.

Ukoliko se nađe u četvrtfinalu, dobit će još milion eura. Polufinalisti dobijaju dodatna dva miliona, finalisti tri, a osvajač takmičenja za nagradu dobija još dva miliona.

Klub koji dođe do samog kraja napunit će kasu, no za mnoge ekipe je sam nastup u grupnoj fazi već poprilično popravio "krvnu sliku", što je slučaj i sa bh. prvakom HŠK Zrinjski.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Što se Dinama tiče, poznato je da je ovog ljeta već zaradio desetke miliona eura od transfera, ali novac za nastupe u Evropi svakako je uvijek dobro došao i nije bezazlzen bez obzira na to koliki je klupski budžet.

Uostalom, ne treba zanemariti ni zaradu od prodaje ulaznica, od TV prava, sponzora, prodaje dresova i ostalih klupskih proizvoda...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.