Velika pobjeda Dinama u Astani: Modri sami odlučuju o svojoj sudbini i evropskom proljeću!
Igrači Sergeja Jakirovića ostvarili su pobjedu s kojom su zakoračili u evropsko proljeće. (Foto: EPA)

Konferencijska liga

Velika pobjeda Dinama u Astani: Modri sami odlučuju o svojoj sudbini i evropskom proljeću!

Edmir Škorić

Fudbaleri Dinama gostovali su u Astani u petom kolu Konferencijske lige, a ondje su teškom mukom došli do velike pobjede (2:0) protiv domaćeg predstavnika, pa su Modri sada u posljednjem kolu sami odlučuju o svojoj sudbini.

Plzen je osigurao prvo mjesto u grupi C i plasman u osminu finala najmlađeg UEFA takmičenja, ali Dinamo želi da bude drugi i da igra nokaut fazu, odnosno šesnaestinu finala.

Modri su imali direktan okršaj u borbi za drugo mjesto protiv Astane u Kazahstanu. Slavili su sa 1:0, pa sada sa šest bodova zauzimaju drugo mjesto. Astana ostaje na četiri, koliko ima i Balkani, ali i utakmicu manje.

No, stvari su sada mnogo povoljnije po tim Sergeja Jakirovića, budući da im u zadnjem kolu dolazi Balkani i tada će pobjedom ovjeriti drugo mjesto, a Modrima će možda biti dovoljan i remi ukoliko Kosovari večeras ne pobijede Viktoriju Plzen na svom terenu.

Vodeći gol za Dinamo postigao je sjajni Gabriel Vidović u 48. minuti, ali jedan od junaka prvaka Hrvatske je bez dileme i golman Danijel Zagorac koji je odbranio penal Dembu Darboeu u 12. minuti.

Oglasi

Ko zna kako bi se kasnije stvari odvijale da je Dinamo primio taj pogodak. Ovako je Vidović golom na početku drugog dijela usmjerio utakmicu u smjeru po željama Zagrepčana.

U 79. minuti je sve riješio Japanac Takuro Kaneko koji je zakucao loptu silovitim udarcem pod prečku bivšeg golmana Zrinjskog Josipa Čondrića.

Gostima iz Zagreba je sve bilo lakše od 73. minute kada je zbog dva žuta kartona isključen domaći veznjak Dušan Jovičić.

Imao je Bruno Petković jednu veliku šansu u drugom dijelu, ali nije pogodio, no na njegovu sreću to nije bilo kažnjeno, a u 85. minuti Sadegh Moharrami je pogodio prečku.

Lončar i Sučić upisali nove nastupe

Na kraju potpuno zaslužen trijumf Dinama, koji će po svim prilikama još jednom prezimiti u Evropi. U međuvremenu, Dinamo pokušava da se vrati u borbu za titulu u HNL-u.

Jakirovićev sastav ima čak devet bodova manje od vodećeg Hajduka, koji igra strašno dobro ove sezone, ali ima Dinamo čak dva meča manje od rivala iz Splita, tako da još uvijek ništa nije gotovo. Drugoplasirana Rijeka, koja ima meč više od Dinama i jedan manje od Hajduka, na -5 je od Splićana i na +4 naspram Dinama.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Za kraj dodajmo da je u timu Astane od 31. minute zaigrao bivši bh. reprezentativac Stjepan Lončar, a Luka Menalo nije dobio šansu za igru kod Dinama, dok je Petar Sučić, naš mladi reprezentativac, igrao drugo poluvrijeme kada je zamijenio Marka Bulata.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi