Dvije 'nestale'

Rukometašice radile za 70 dolara mjesečno, napravile su potez bez presedana na Svjetskom prvenstvu

Edmir Škorić

Reprezentacija Kameruna na Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene stigla je sa smanjenim sastavom. Ispostavilo se da su 'nestale' dvije igračice te reprezentacije, iako su doputovale u Francusku.

Ženska rukometna reprezentacija Kameruna trebalo je da se sastoji od 16 igračica. Na kraju se na turniru pojavilo 14 rukometašica. Njih dvije su napustili trening kamp u potrazi za boljim životom.

Bendicte Manga Ambassa i Marianne Batamag su pokupile svoje stvari i samo nestale tokom boravka u trening kampu reprezentacije u Francuskoj pred početak Svjetskog prvenstva.

"Vidio sam izveštaje da su dvije igračice nestale. Savez je prokomentarisao stvar i rekao da su pokušali da pripaze na tim, ali nisu oni krivi što su njih dvije nestale zajedno sa svojim stvarima", rekla je kamerunska novinarka Leocadia Bongben u intervjuu za gohandball.com.

Ovo nije prvi put da kamerunske igračice ili igrači koriste veliki turnir da pobjegnu iz zemlje. Slična situacija se dogodila i na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine u Španiji. Tada je pet igračica nestalo.

"Vjerujemo da bi ovo mogla biti prilika da dođu do mjesta gdje će biti cijenjeni. Uslovi ovdje u Kamerunu nisu najbolji. Sportistkinje pronalaze bolji način života. Još uvijek postoje dispariteti u platama u zemlji. Ako žena ode na takav turnir, šta će joj preostati kada se vrati? Naći posao za mladu ženu u Kamerunu nije lako, a rade za 70 dolara mjesečno", dodaje novinarka iz Kameruna.

Kamerunke su se plasirale u drugu fazu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Izgubile su od Crne Gore sa 25:11 u prvom kolu, zatim sa 39:20 od Mađarske, ali su pobijedile Paragvaj sa 26:23 i tako prošle dalje.

Očekivano ih je razbila Švedska u prvom meču drugog kruga sa 37:13, ali afrička selekcija naravno nije u stanju da se nosi sa evropskim rukometašicama.

No, ako ništa, barem je za mnoge njih dobro poslužilo Svjetsko prvenstvo da se otisnu u bolji svijet i da najzad pronađu normalne životne uslove. Mada je, jasno, pitanje kako će dobiti azil i kakve će im mogućnotsi dati nova država.

Kamerunke će sutra igrati od 18 sati protiv Hrvatske, a o tome ko je u tom duelu favorit suvišnoje govoriti. Hrvatska će sasvim sigurno upisati pobjedu, u borbi za četvrtfinale.

Naše susjede su na četvrtom mjestu grupe 1 sa tri boda, dok Cran Gora i Mađarska imaju po četiri, a na vrhu je Švedska sa šest bodova.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.