Bh. košarkaš bio je najefikasniji u timu Reala, a posebno dobar bio je u prvoj dionici kada je ubaico 13 poena (Foto: EPA)

Odlična partija bh. košarkaša

Džanan Musa nije mogao sam - Barcelona srušila Real u još jednom košarkaškom El Clasicu

Edmir Škorić

U okviru 19. kola Eurolige u Blaugrani su se sastali Barcelona i Real Madrid, a ovaj španski, ali i evropski košarkaški klasik na kraju je pripao domaćinu koji je slavio sa 83:78.

Real Madrid i Barcelona sami su vrh evropske košarke. Madriđani su uvjerljivo prvi u Euroligi, u derbi su ušli s omjerom 16-1, dok je Barcelona imala šest poraza, ali bilo je svima jasno da nas čeka nova poslastica. Nakon velike borbe Barcelona je slavila i nanijela svom ljutom rivalu tek drugi poraz.

Barcelona je bolje ušla u meč, a onda se raspucao Džanan Musa, ubacio četiri trojke iz pet pokušaja u prvoj četvrtini, ukupno 13 poena, pa je Real vodio sa 25:21 na prvoj dvominutnoj pauzi.

Real je tokom druge četvrtine imao osam poena prednosti, nekoliko puta je bilo +7, ali je Barcelona uspjela da smanji zaostatak do poluvremena (45:47).

Tokom trećeg perioda igre Katalonci prelaze u vodstvo, no u završnici treće dionice Real je opet vodio, pa je u zadnjih 10 minuta ušao sa +2 (62:60).

Početak posljednje četvrtine donosi žestok okršaj među igračima, pa su tehničke dobili Laprovittola i Sergio Rodriguez. Kada su se stvari smirile, Barca je napravila 5:0 seriju, pa je povela 67:62. Sveukupno 9:0 serija kojom su Katalonci došli korak od pobjede.

Jan Vesely potom zakucava za 69:62, produžava seriju na 11:0 i Real se našao u jako teškoj situaciji iako je bilo dovoljno vremena do kraja.

Vesely je u utakmici sezone briljirao, pa je na 5:20 upisao 25. poen, a gosti iz Madrida bili su totalno nemoćni. Seriju Barce prekida Campazzo koji je poentirao uz faul, a onda tricom Causeura Real uspijeva da se vrati i da smanji na šest razlike.

Chus Mateo pozvao je timeout kako bi zaustavio nalet Barcelone. Međutim, nastavila se fantastična igra Barce, Kalinić pogađa treću tricu i donosi prvi put svom timu dvocifrenu prednost (72:62). Real, vjerovali ili ne, pola zadnje četvrtine nije uspio da poentira. Real je imao napad za potpuni povratak, ali ne realizira ga, pa Parker u kontri zakucava za +8.

Musa se tek u završnici ponovo "probudio"

Pokušavao je Real da se izvuče, da napravi završni pritisak, ali sastav Barcelone na kraju je ipak slavio i mora se reći zasluženo.

Iako je imao 13 poena u prvoj četvrtini, Džanan Musa je na kraju sakupio 19 poena, imao je tri skoka i dvije asistencije. Mario Hezonja je ubacio 16 poena, dok su svi drugi u Realu bili jednocifreni. U pobjedničkom timu Jan Vesely je bio nevjerovatan sa 27 poena, Nicolas Laprovittola 14, dok je Nikola Kalinić ubacio 13 poena.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Reala već za dva dana očekuje okršaj sa Anadolu Efesom u Euroligi, a potom derbi s Baskonijom 7. januara u ACB ligi. Baskonia će prije dolaska Reala, imati gostovanje u Barceloni u Euroligi.

U ranijim danas odigranim mečevima Eurolige Valencia je pobijedila Anadolu Efes sa 93:88, Baskonia je u drami bila bolja od Panathinaikosa (75:73), dok je u još jednoj neizvjesnoj utakmici Virtus Bologna sa 85:83 slavila protiv Bayerna.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.