Photo by Segun Ogunfeyitimi

Afrički kup nacija

Rapsodija Južne Afrike, Maroko zaustavljen

Haris Zilić

Afrički kup nacija dolazi do najvećih uzbuđenja. Kompletirani su večeras mečevi drugog kola u grupama E i F, tako da od sutra već kreće treće kolo i završne borbe za nokaut fazu.

Fenomenalnu utakmicu u grupi E odigrala je Južna Afrika koja je pregazila Namibiju sa 4:0 i tako sebi dobro otvorila vrata nokaut faze, a Namibija nakon senzacije u prvom kolu i trijumfa protiv Tunis sebi je večeras pogoršala situaciju.

Južna Afrika je povela u 14. minuti sa 1:0, Tau je postigao gol iz penala, a to kao da je poremetilo Namibiju koja je imala plan da u ovoj utakmici ide na remi koji bi joj skoro sigurno donio nokaut fazu kolo prije kraja.

U 25. minuti 2:0 za Južnu Afriku pogodio je Zwane na asistenciju morene, a isti igrač u 40. minuti pogađa za 3:0 na sistenciju Makgope. To je bio rezultat prvog poluvremena, ali i završni udarac za Namibiju.

U drugom poluvremenu još jedan pogodak u mreži Namibije, za konačnih 4:0 pogodio je Maseko u 75. minuti na dodavanje Mokoene.

U grupi E kolo prije kraja lider je Mali sa četiri boda, Južna Afrika i Namibija imaju po tri boda, a Tunis jedan bod, tako da nas u posljednjem kolu ovdje očekuje prava drama.

Zakuhalo se i u grupi F, a malo iznenađenje u drugom kolu priredila je DR Kongo remiziravši sa četvrtom selekcijom svijeta Marokom rezultatom 1:1.

Hakimi je pogodio za Marokance u šestoj minuti, a za DR Kongo strijelac je bio Silas u 76. minuti. Ovome dodajmo da je Bakambu promašio penal u 41. minuti za DR Kongo.

U drugom meču današnjeg programa grupe F, Zambija i Tanzanija remizirale su rezultatom 1:1. Za Zambiju strijelac je bio Daka u 88. minuti, a za Tanzaniju je pogodio Msuva u 11. minuti. Zambija je od 44. minute igrala s igračem manje nakon što je Kabwe dobio drugi žuti karton.

Stanje u grupi F kolo prije kraja izgleda ovako. Lider je Maroko sa četiri boda, DR Kongo i Zmabija imaju po dva boda, a Tanzanija je skupila jedan bod, tako da je i ovdje sve otvoreno.

U ponedjeljak kreće rasplet utakmicama trećeg kola u grupama A i B, tako da će naredne sedmice uzbuđenja na Afričkom kupu nacija dostići onaj pravi vrhunac

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.