Ne ide, pa ne ide

Deset u nizu generacije koja će crnim slovima biti upisana u historiju Željezničara

Adnan Beganović

Današnji poraz FK Željezničar u Čitluku u duelu sa Širokim Brijegom zauvijek će ostati upisan crnim slovima u bogatoj historiji višestrukog prvaka Bosne i Hercegovine.

U Čitluku je danas Široki Brijeg bez većih problema savladao Željezničar rezultatom 2:0 i tako mu je nanio deseti uzastopni ligaški poraz.

Negativan je to niz kakav Plavi otkako u elitnom rangu bh. fudbala (sezona 2003/2004) igraju klubovi sa prostora cijele BiH nisu imali, tako da će igrači Željezničara iz ove sezone negativnim slovima biti upisani o histrijske knjige trofejnog bh. kluba.

Do danas je ovaj neslavni rekord držala generacija iz sezone 2008/2009 koja je tada od 15. do 29. kola nanizala devet uzastopnih gostujućih ligaških poraza.

Sve je krenulo od gostovanja u Travniku gdje su domaći Veziri slavili rezultatom 3:2, a završeno je porazom u Širokom Brijegu (3:1).

Plavi su tada pretrpjeli gostujuće poraza i od Slobode, Modriče, Zvijezde, Posušja, Čelika, Orašja i Borca.

Ovaj negativni niz je prekinut na otvaranju nove sezone 2009/2010. Željezničar, kojeg je tada po drugi put preuzeo Amar Osim u 1. kolu je gostovao u Zenici i s minimalnih 1:0 je savladao Čelik.

Plavi su u toj sezoni osvojili i titulu prvaka Bosne i Hercegovine, a na petnaest gostovanja su pretrpjeli samo četiri poraza i to od Slobode, Modriće, Borca i Zvijezde.

Vjerovatno je navijačima Željezničara bilo nezamislivo da se niz od devet uzastopnih poraza na gostujućim terenima može ponoviti, no generacija iz aktuelne sezone se "potrudila" da nadmaši i onu iz sezone 2008/2009.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dodajmo da su loše igra na gostujućim, ali i domaćem terenu, Željezničar prikovale u donji dio tabele Wwin lige i da ih do kraja sezone očekuje borba za svaki bod koji može biti od ogromne važnosti u borbi za ostanak u eliti.

Priliku da prekinu negativan niz na gostujućim terenima će Plavi imati u 22. kolu kada gostuju kod Zvijezde 09, a sedmicu prije toga na Grvbavici će u najvećem bosanskohercegovačkom derbiju odmjeriti snage sa Sarajevom, koje u posljednje vrijeme također pruža partije ispod svih očekivanja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.