Na UEFA-inoj tablici

Dinamo Hrvatsku vodi do "skoka", prva velika prepreka je Srbija

Esmer Oštraković

Nogometaši Dinama sinoć su ostvarili domaću pobjedu nad PAOK-om od 2:0 u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige.

To je značilo da tim iz Zagreba natvlja da spašava Hrvatsku kada je riječ o tabeli UEFA-inih koeficijenata jer su sada prestigli Poljsku i nalae se na 20. mjestu liga Evrope.

Hrvatska sada ima koeficijent 25.525, a Poljaci su ostali na 25:375, a Hrvati nastavljaju svoj pohod ka 15. mjestu o kojem sanjaju.

Naime, pozicija broj 15. donosi dva kluba koja igraju u Ligi prvaka, a upravo o tome maštaju u Hrvatskoj. Tu se trenutno nalazi Danska sa koeficijentom od 31.450 i jasno je da eto jako daleko.

Ono što nije daleko jeste Srbija koja se nalazi samo jedno mjesto isred Hrvatske sa koeficijentom 27.775 i jako je realno da Hrvati krenu u borbu za ovo mjesto.

Osim toga, nije nerealno i da krenu u borbu za 18. mjesto na kojem se sa koeficijentom od 28.000 nalazi Ukrajina.

Ono što Hrvatima ide u prilog je da ni Srbija, ali ni Ukrajina više nemaju niti jedan klub u Evropi, dok naravno kao što je svima poznato Hrvatska ima Dinamo.

Ove sezone Dinamo igra jako dobro, a to najbolje pokazuje prvo izbacivanje Betisa, a zatim i sinoć pobjeda protiv PAOK-a.

Da bi Hrvatska "preskočila" Srbiju potrebno je da Dinamo ostvari još četiri pobjede i jedan remi ili tačnije da uđe u finale Konferencijske lige.

Junak Dinama protiv PAOK-a bio je Bruno Petković, koji je postigao oba gola. Mogao je Dinamo da povede već u petoj minuti, ali je Hoxhi lopta otišla preko noge nakon što se našao iskosa s lijeve strane sam na nekoliko metara od gola gostiju.

PAOK je dominirao u posjedu, a u 24. minuti je Dinamo mogao iz jedne polukontre da povede. Talentovani bh. fudbaler Petar Sučić (20), koji je dobio poziv u U21 reprezentaciju BiH, sjajno je poslao loptu s centra za Baturinu, no ovaj nakon velikog trka loše šutirao i sa 20 metara pucao kraj gola.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Petković u 37. minuti koristi veliku grešku gostujućeg defanzivca Jonnyja, oduzeo mu loptu i krenuo prema golu PAOK-a. Njegov udarac brani Kotarski, ali iz drugog pokušaja Petković je siguran i moglo je početi slavlje na Maksimiru.

U nastavku je Dinamo došao do još jednog gola. Igrala se 71. minuta kad je Baturina podvalio loptu u kazneni prostor, a Petković je plasirao preko Kotarskog u mrežu.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.