Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Motiv nikad veći

Dinamo u Solunu igra utakmicu zlata vrijednu: Za historiju, novac, Ligu prvaka

Haris Zilić

Fudbaleri zagrebačkog Dinama  u četvrtak u Solunu brane dva gola prednosti protiv PAOK-a u revanš utakmici osmine finala Konferencijske lige. Dinamo je u prvom duelu odigranom prošli četvrtak na Maksimiru slavio sa 2:0, a sutrašnji susret u Solunu počinje u 18:45.

Veliki će to biti ispit za izrabranike Sergeja Jakirovića jer pored plasmana u čevrtinu finala Konferencijske lige, Dinamo ima priliku da izjednači najveći domet u Evropi od nezavisnosti Hrvatske.

Zagrebački klub je u sezoni 2020/2021 stigao do četvrtine finala Evropa lige gdje je zaustavljen od Villareala, a to im je bila najduža evropska sezona od nezavisnosti Republike Hrvtaske. Dinamo je redovno igrao grupne faze Lige prvaka, Kupa UEFA, Evropa lige, od ove sezone i Konferencijske lige, ali nikad nije dogurao dalje od četvrtine finala, a to su napravili samo jednom pomenute 2021. godine.

Pored rezultatskog iskoraka, Dinamo igra i za novčanu nagradu, tačnije za podebljanje klupskog računa. Ako prođe u četvrtfinale Konferencijske lige, zaradit će od UEFA-e milion eura.

Ranije je zagrebački klub ove sezone zaradio oko 7.3 milion eura od evropskih nastupa. Prvo je plasmanom u grupnu fazu Konferencijske lige zaradio oko 4.4 miliona eura, zatim oko dva miliona eura za tri pobjede i prolazak grupe te još 600.000 eura za prolazak Betisa u šesnaestini finala.

Liga prvaka još jedan motiv za Modre

Također Dinamo u četvrtak igra i za direktan plasman u Ligu prvaka naredne sezone. Modri su u igri za jedno mjesto koje je nagrada od strane UEFA-e. Naime, jedan klub iz kvalifikacija sa najvećim koeficijentom kao nagradu će dobiti direktan plasman u Ligu prvaka koja od naredne sezone ima ligaški format sa 36 klubova.

Dinamo je na toj tabeli na petom mjestu, ali ako bi dogurao što dalje u Konferencijskoj ligi otvara mu se šansa za prvo mjesto, jer su tri kluba ispred njega ispala ove sezone u Evropi, a to su Basel, Copenhagen, Shakhtar. U igri je samo Slavia koja je u osmini finala Evropa lige, ali ima težak zadatak u revanšu protiv Milana.

Dakle, Dinamo u Solunu ne igra samo za plasman u četvrtinu finala Konferencijske lige. Igraju Modri za izjednačenje evropskog rezultata od nezavisnosti za Ligu prvaka naredne sezone, ali i za dodatnih milion eura na računu.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Motiva sigurno neće nedostajati izabranicima Sergeja Jakirovića, tako da nas čeka dosta uzbuđenja u četvrtak, a sigurno i PAOK ima svoju računicu. Ne treba ni napominjati da će utakmica biti odigrana u paklenoj atmosferi kako često prirede navijači PAOK-a koji su među najvatrenijim u Grčkoj.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.