Siebert na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine

Vatreno će biti na Poljudu

Određene sudije za najveći hrvatski derbi, čini se da su Hajduk i Dinamo konačno složni

Samir Mlaćo

Dugo se čekala informacija ko će suditi subotnji derbi Hajduka i Dinama, a sada je stigla konačna odluka.

Na centru će se naći inostrane sudije, što je i bila želja Saveza, ali vjerovatno i klubova nakon VAR afere koja je žestoko uzdrmala hrvatski nogomet. Već tada su se pojavile informacije da će UEFA poslati sudije za hrvatske derbije do kraja sezone, a sada je i potvrđeno.

Naime, subotnji derbi Hajduka i Dinama dijelit će njemački sudija Daniel Siebert.

Siebert je rođen u Berlinu, ima 39 godina i UEFA-in je sudija iz elitne grupe sudija. Već desetak godina sudi u Bundesligi, a sudio je i derbije van Njemačke.

UEFA mu vjeruje i sada su to potvrdili, te poslali ga u grotlo Poljuda.

Navijači Dinama ga se sjećaju jer je sudio 2021. godine evropski meč Dinama i španskog Villarreala. Radilo se o četvrtini finala Evropske lige, a Španci su slavili 1:0. Jedini pogodak su postigli sa 11 metara.

Sudije iz Njemačke biće i asistenti u ovom meču. To su Jan Seid, Rafael Foltyn, te Timo Gerach. VAR sudija je Johann Pfeifer, a asistent Michael Emmer.

Ostale utakmice ovog kola u HNL-u sudit će domaće sudije, a par dana nakon prvenstvenog derbija Hajduk i Dinamo će igrati i u Kupu. Također se meč igra na Poljudu, a očekivati je inostrane sudije.

Naravno, HNS će sve morati i 'fino' platiti. Prema pravilima, Siebert će dobiti šest hiljada eura, a njegovi pomoćnici tri hiljade eura.

To jasno govori da će HNS platiti 12.000 eura bez četvrtog sudije te sudija u VAR sobi. Ipak, to za HNS nije problem, no nadaju da se će njemački sudija odraditi pravi posao i da se neće pričati nakon meča o sudijskim greškama.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Pritisak će sigurno biti veliki, Hajduk i Dinamo vode veliku bitku za prvaka, a lider je Rijeka. Rijeka u ovom kolu igra protiv slabašnog Rudeša i ima sve u svojim rukama.

Riječani će vjerovatno 'navijati' da na Poljudu završi remijem, a onda bi oba rivala smanjila svoje šanse u borbi za prvaka. Dinamo je trenutno na trećem mjestu, ali ima i utakmice manje protiv Varaždina.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.