FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Hajduk - Dinamo 0:1

Jedan gol odlučio pobjednika u velikom derbiju, ali i pokazao ko (ni)je spreman da bude prvak!

Edmir Škorić

Na prepunom splitskom Poljudu večeras je odigran derbi između Hajduka i Dinama, koji je golom Brune Petkovića stigao do velike pobjede.

Rijeka je ranije danas uvjerljivo slavila u gostima kod Reduša i nakon 28 kola ima 62 boda, a u prilog joj je išao i međusobni okršaj drugog i trećeg na tabeli. A tamo je došlo do promjene, pošto je Dinamo slavio s 1:0 i sada je on na drugom mjestu s 57 bodova, Hajduk treći s 55.

Iako se činilo da bi konačno ove sezone nakon dugo vremena Hajduk mogao biti prvak, čini se da su večeras snovi o tituli završeni. Pokazala je ova utakmica da Hajduk trentuno nije spreman da bude prvak, a Dinamo itekako nije odustao od titule i nastavka dominacije u HNL-u.

Dinamo je prvi prijetio na Poljudu. U 10. minuti Baturina je ubacio iz kornera, a Petković loše hvata loptu glavom. Pravih šansi potom nije bilo u narednih 30-ak minuta, a prva konkretna pretvorena je u gol.

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Igrala se 38. minuta kada je sjajni Bruno Petković pokazao kakav je majstor. Primio je loptu na rubu kaznenog prostora, okrenuo se i potom sa 16 metara kroz noge Prpiću pogodio sami ćošak za veliko slavlje gostiju iz Zagreba.

Dosta uzbuđenja u samoj završnici prvog diejla. livaja je proigrao Moufija, ovaj izašao sam pred Nevistića i prebacio ga, no Bernauer stiže i sa same linije čisti. Potom je Hajduk tražio penal jer je Ristovski sam sebe napucao u ruku, no njemačke sudije nisu smatrale da je to dovoljno za 11 metara.

U posljednjem napadu u prvom dijelu opasan napad Modrih, na kraju je Baturina gađao, stativa spasila Kalinića i Hajduk. Potom se lopta odbila do Petkovića, no izblokiran je hrvatski reprezentativac, pa ostaje 0:1 na velikom odmoru.

U nastavku je Hajduk ostao bez najboljeg igrača i kapitena Marka Livaje koji se povrijedio, ali nisu naravno domaći gubili nadu, htjeli su barem do boda. U 61. minuti je DInamo imao šansu, ali se Baturina spetljao kada je trebao da šutira nakon što se oslobodio Šarlije.

Trenutak kada je Livaja izašao iz igre (FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL)

U 69. minuti velika šansa za Hajduk, ali Nevistić fantastično brani udarac Moufija. Najbolju priliku za izjednačenje imao je Kalinić u 81. minuti nakon loše reakcije Theophile-Catherinea, no Nevistić je odbranio i definitivno je jedan od najboljih aktera meča.

Hajduk je u 85. minuti imao novu šansu, ali je Krvovinovićev udarac glavom bio neprecizan. Ostalo je Splićanima bilo još malo vremena, pokazano je i šest minuta nadoknade, ali sve je bilo uzaludno. Dinamo je prvi put ove sezone slavio nad Hajdukom i čini se u najvažnijem trenutku sezone.

Hajduk - Dinamo 0:1

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

HAJDUK (4-3-3): L. Kalinić - Moufi, Šarlija, Prpić, Diallo - Pukštas, Sigur, Krovinović - Sahiti, Livaja, Kleinheisler

DINAMO (4-2-3-1): Nevistić - Ristovski, Bernauer, Theophile, Pierre-Gabriel - Mišić, Ademi - Hoxha, Baturina, Kaneko - Petković

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.