Meč koji može mnogo toga odlučiti

Promjena glavnog sudije za derbi meč Rijeke i Hajduka

Samir Mlaćo

Nakon afere VAR u hrvatskom nogometu, HNS je odlučio da sve derbije do kraja sude strane sudije.

Tako je i bilo do sada, očekivanja su itekako opravdana u dva derbija Hajduka i Dinama, te na kraju niko nije pričao o sudijama, što je i bio cilj.

Sada se igra novo kolo za vikend, a već u nedjelju je derbi Rijeke i Hajduka.

Rijeka je lider, te želi naslov prvaka, dok je Hajduk u velikoj krizi i pao je na treće mjesto. Teško Splićani mogu na kraju do titule i zaista im treba pravo čudo.

Planirano je bilo da pravdu u nedjelju na Jadranskom derbiju dijeli Rumun Istvan Kovacs, no on se povrijedio na jednom od treninga i morao je otkazati put.

Brzo su reagovali iz UEFA-e, pa će u Rijeku poslati drugog najboljeg sudiju iz Rumunije, a on se zove Horatiu Fesnic, a ostatak ekipe ostaje isti. To su Vasilie Marinescu i Mihai Artene, te četvrti sudija Calin Calin, dok su u VAR sobi Catalin Popa i Ciprian Dansa.

Fesnic ima 34 godine, rođen je u Cluju, a ove sezone dijelio je pravdu na 21. utakmici. Od toga četiri puta u Evropi, a prosjek mu je pet žutih kartona po utakmici.

Do sada nije sudio hrvatskim timovima, kao ni reprezentaciji Hrvatske, pa će ovo i za njega biti posebno iskustvo.

U centru pažnje Fesnic je bio kada je došao u sukob sa prvim čovjekom Steaue Gigijem Becalijem, koji mu je zamjerio zbog suđenja na meču Steaue i Rapid Bukurešta.

Hajduk putuje oslabljen

Treba reći da su Splićani itekako oslabljeni, te dodatmo uzdrmani zbog dva poraza od Dinama.

U prvenstvenom derbiju povrijedio se Marko Livaja i njega neće biti ni u nedjelju, a u kadru neće biti ni Lovre Kalinić, Buljan, Melnjak, Žaper i Uremović, dok zbog kartona neće biti Šarlije.

Sedam igrača neće biti u kadru, od toga dva golmana pa će Lučić morati stati među stative, iako i on nije sto posto spreman. Kalinić se povrijedio u srijedu nakon intervencije kod pogotka Dinama, dok se mladi Buljan povrijedio na utakmici U-19 reprezentacije.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Kako god, Rijeka je favorit, iako u derbiju nema favorita. Riječani su sjajni ove sezone, ide im sve po planu, te su izborili i plasman u finale Kupa gdje ih čeka Dinamo.

Prednost Rijeke nad Hajdukom trenutno je sedam bodova.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.