Umit Ozat ismijava zvijezdu Fenera: "Ko je on dovraga? I šta kažu, vrijedi 40 miliona..."

Edmir Škorić

Fenerbahče je u ponedjeljak gostovao kod Sivasspora i na kraju osvojio samo bod (2:2), te je sada jako udaljen od titule jer je gradski rival Galatasaray na +4.

Za Fenerbahče nije bilo prava na kiks u domaćem prvenstvu, no turski velikan ponovo se sapleo. Tim Edina Džeke vodio je sa 1:0 i 2:1 u Sivasu, ali je primio gol iz penala u nadoknadi vremena, pa bi lako mogao da ostane bez titule, jer pitanje je može li nadoknaditi trenutni zaostatak u odnosu na Galatu pet kola prije kraja.

Ponovo su mnoge zvijezde Fenera na meti kritičara, a jednu do njih je javno kritikovao i bivši fudbaler istanbulskog tima i nekadašnji trener zeničkog Čelika Umit Ozat.

"Ko je on dovraga?", upitao je Ozat misleći na Poljaka Sebastiana Szymanskog. "Ismail Kartal, šališ se? U 15 utakmica nije zabio gol. I kažu da daju 40... miliona eura. Kakvih crnih 40 miliona za ovakvog izdajnika", odbrusio je Ozut.

Nekoliko dana ranije Ozat je čak predložio da Szymanski ne bi trebao igrati u početnih jedanaest.

"Već mjesecima govorim da ova momčad igra snagom svojih igrača. Snaga igre je jedno, snaga igrača je drugo. Pojavile su se zvijezde poput Džeke, Freda, Irfana (Kahvecija op.a), a snaga Fenerbahčeovih igrača je opala. Kako možete biti strpljivi sa Szymańskim, koji nije zabio ništa u 15 mečeva ?", upitao je Ozat nakon utakmice s Olympiakosom, kad je Fener ispao na penale u četvrtfinalu Konferencijske lige.

Bivši turski reprezentativac odigrao je 240 utakmica za Fenerbahle, a u posljednje vrijeme konstantno "pere" fudbalere Fenera, za koje smatra da su "nesposobni biti prvaci".

Krajem prošle godine je Ozat napao i Dušana Tadića. "Dušan Tadić ne može ni pertle vezati na kopačkama Hakima Ziyecha", rekao je Ozat čime je izazvao lavinu kritika navijača Fenerbahčea.

Ozat je u Fenerbahčeu igrao šest godina, a u klub je došao na ljeto 2001. godine iz Genclerbirligija. Otišao je šest godina kasnije kao slobodan igrač i potpisao je za njemačko Koln gdje je dvije godine kasnije završio karijeru.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Ovaj 47-godišnjak je u dresu Fenera upisao 240 nastupa, dao je 12 golova i dodao 12 asistencija. Tri puta je bio prvak Turske s ovim klubom i smatrali su ga legendom Fenerbahčea, ali zbog njegovih komentara protiv kluba to je sada prošlost.

Kao trener se nije proslavio iako je vodio mnoge timove u Turskoj poput Elazigspora, Boluspora, Samsunspora, Mersina, Genclerbirligija, Giresunspora, Adana Demirspora i Ankaragucua koji mu je bio posljednji trenerski angažman. Na klupi čečika bio je tek tri utakmice, a vodio je ekipu u sezoni 2019/20.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.