UEFA već poduzela određene korake

Szymon Marciniak je u srijedu "pogurao" Real, tri dana kasnije platio je skupu cijenu zbog toga!

Admin Čaušević

Szymon Marciniak je do utakmice polufinala Lige prvaka između Reala i Bayerna slovio za najboljeg svjetskog sudiju, međutim propust u samoj završnici susreta ozbiljno je naštetio reputaciju 43-godišnjeg Poljaka.

Marciniak je u posljednje vrijeme zadužen da sudi najvažnije fudbalske mečeve. Poljak je zaista maestralno odsudio finale Svjetskog prvenstva 2022. godine između Francuske i Argentine i od tada uživa ogromno povjerenje.

Poljski arbitar je i 2023. godine sudio finale Lige prvaka, dok je UEFA s njim imala velike planove i za predstojeće Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Međutim, okolnosti su se promijenile.

Duboko u sudijskoj nadoknadi utakmice Real - Bayerna na asistenciju pomoćnika Marciniak je svirao ofsajd, a u nastavku akcije Bavarci su postigli gol koji na kraju nije priznat.

Radilo se o zaista situaciji za VAR pošto asistent kod nepriznatog gola Mazraoui nije bio u ofsajdu pa su mnogi mišljenja da su Poljaci napravili ogroman propust na štetu njemačkog kluba.

Tri dana nakon utakmice iz Poljske stižu vijesti kakvu cijenu će platiti Marciniak i njegovi pomoćnici. Za početak će zaista ostati bez ozbiljnog novca.

Prema posljednjim informacijama Marciniak je bio planiran da sudi prvi meč Evropskog prvenstva, odnosno susret između domaćina Njemačke i Škotske, ali UEFA ga sada planira poslati na hlađenje.

Marciniak je bio u užim kombinacijama i za finale pošto je teško vjerovati da Poljska može doći do završnice kontinentalnog turnira. Sada su mu se značajno umanjile šanse i za taj susret.

To u konačnici znači da će Marciniak ostati bez skoro 20.000 eura, pošto su sudije iz elitne grupe za svaki meč na Euru plaćene između 9.000 i 10.000 eura što je svakako odlična cifra.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Zanimljivo da Marciniak nije sudio na Evropskom prvenstvu prije tri godine jer je imao problema sa tahikardijom, odnosno ubrzanim radom srca što je došlo kao posljedica zaraze virusom Covid-19.

Nakon toga se uspio potpuno fizički oporaviti, došao je u sami vrh sudijskog svijeta, međutim danak zbog propusta u korist Reala već počinje da plaća.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.