Katalonski tim

Tužan kraj velike bajke? Girona ima rok do 3. juna, inače ostaje bez Lige prvaka

Eldar Ganibegović
Teme:

Iako je na terenu izborila učešće u Ligi prvaka naredne sezone, Girona bi mogla ostati bez plasmana u ovo takmičenje zbog UEFA-inog pravila. Rok je 3. juni.

Sa 75 bodova na trećem mjestu u Primeri, 13 više od Athletica koji je peti, Girona je obezbijedila učešće u Ligi prvaka naredne sezone.

Tim koji bi, da Real Madrid nije tako superioran, sigurno bio i u igri za titulu ove sezone, napravio je i ovako pravo malo čudo.

No, od ranije je poznata priča kako bi mogao ostati bez igranja Lige prvaka. Razlog je naravno Manchester City.

Naime, Girona i Manchester City imaju istog vlasnika i zbog toga bi se moglo dogoditi da katalonski tim ne nastupi u elitnom takmičenju naredne sezone.

Tako će konzorcij City Group Football morati smanjiti svoj udio u španskom klubu, kako bi se on mogao naći u Ligi prvaka sljedeće sezone.

Od 2017. godine pomenuti konzorcij drži 47 posto vlasništva u Gironi, te će on morati da bude smanjen.

Prema pismu UEFA-inog tijela za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), dozvoljeno je da neko ima 30 posto kapitala ili glasačkih prava ili samo 10 posto ako je njihov glavni dioničar.

Kako bi i Girona i Manchester City mogli igrati u Ligi prvaka sljedeće sezone, City Group mora da smanji svoj udio u Gironi do 3. juna 2024. godine. Rok je to koji je postavila UEFA.

Postoji mogućnost i da se izbjegne brza prodaja dionica koja bi vrlo vjerovatno bila ekonomski nepovoljna.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Tako pismo CFCB-a klubovima nudi mogućnost prijenosa dionica u trust fond bez prava inspekcije, a pod kontrolom UEFA-e.

Ostaje da sačekamo i vidimo šta će biti od svega. S fudbalske strane, jasno je da bi bila prava šteta ako bi Girona ostala bez zaslužene Lige prvaka, ali pravila su pravila. 

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.