Foto: Cordon Press LOF

Kraljevi idu u polufinale doigravanja za prvaka

Real Madrid uz dosta muke pobijedio Gran Canariju i prošao dalje, Musa ponovo veoma dobar

Endin Čaušević

Košarkaši Real Madrida večeras su u gostima pobijedili Gran Canariju sa 73:71 i drugom meču četvrtfinala doigravanja za prvaka Španije, te su slavili sa 2:0 u ovoj seriji i plasirali se u narednu rundu.

Real Madrid je ubjedljivo slavio u prvoj utakmici s čak 35 poena razlike rezultatom 105:70 i poveo je sa 1:0 u seriji.

Očekivalo se da će Kraljevi i večeras bez previše problema da upišu novu pobjedu, te su u prvom poluvremenu bili dosta bolji, ali se Gran Canaria uspjela vratiti u drugom poluvremenu nakon čega smo gledali sjajan meč.

Real je prvu dionicu dobio sa 25:18, dok se na poluvrijeme otišlo kod rezultata 43:33 za goste iz Madrida.

Kraljevi su i početkom treće dionice imali deset poena razlike i održavali su tu prednost, ali potom u finišu te četvrtine domaći su se probudili. S tri uzastopne trojke prave seriju od 9:0 i dolaze samo na poen zaostatka što je vratilo dramu u ovaj meč.

U četvrtoj četvrtini igralo se koš za koš i Gran Canaria je pokazala da nije slučajno došla u doigravanje za prvaka.

Domaći su imali nekoliko napada da dođu do prednosti, ali to nisu iskoristili. Naravno, Real je to ekspresno kaznio i šest minuta prije kraja meča trojkom iskusnog Rudyja Fernandeza otišli su ponovo na šest poena prednosti.

Gran Canaria je dvije minute prije kraja došla ponovo na minus četiri i nije odustajala od borbe. Minut prije kraja Happ pogađa za minus dva i rezultat 71:73 čime su se domaći vratili u potpuni egal u samom finišu meča.

Nakon toga Real nije iskoristio svoj napad. Llull je previše komplikovao i tri sekunde prije isteka vremena loptu dodao Džananu Musi koji nije uspio da pogodi.

Gran Canaria je imala napad kojim je mogla da odvede meč u produžetak ili dođe do pobjede, odgovornost je preuzeo Slaughter koji je šutirao za tri poena i promašio, te je Real na kraju pobijedio sa 73:71.

Navijačima u dvorani nije bilo jasno zašto pored svih igrača na kraju je loptu uzeo poljski reprezentativac koji je imao očajan meč u kojem je ubacio tek tri poena.

No, bilo kako bilo Real je pobijedio sa 2:0 u ovoj seriji i plasirao se u polufinale doigravanja za prvaka Španije. Sada sam fokus ide na Euroligu jer iduće sedmice nas čeka Final Four ovog takmičenja u kojem Real brani titulu.

Potražite više informacija na temu ACB liga:

U ekipi Reala večeras je najefikasniji bio Tavares sa 13 poena i osam skokova, dok se istakao i naš Musa sa 12 poena, šest skokova i dvije asistencije.

Kod domaćih najefikasniji bio je Shurna sa 19 poena i šest asistencija, a Brussino je dodao 14 poena.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.