Mostarci su slavili pobjedu rezultatom 3:0

Mostarci bolji od Vaduza

I Zrinjski prošao dalje u Kupu UEFA

Nakon radosnih vijesti iz Tirane, gdje je Široki Brijeg porazio Partizani i plasirao se u drugu fazu najmasovnijeg evropskog takmičenja, prolaz u drugo pretkolo Kupa UEFA izborili su i fudbaleri Zrinjskog.

Mostarci su i pred domaćim navijačima savladali lihtenštajnski Vaduz – 3:0 i tako ukupnim rezultatom 5:1 eliminisali ekipu koja ove godine igra u elitnom razredu švajcarskog fudbala.

Zrinjski – Vaduz 3:0
Strijelci: 1:0 Đurić u 7, 2:0 Šunjić u 27, 3:0 Matko u 70. minuti.
MOSTAR – Stadion „Pod bijelim brijegom“. Gledalaca: 5. 000. Žuti kartoni: Ivanković, Đurić, Žižović (Zrinjski), Bellon, Polverino (Vaduz).
ZRINJSKI: Melher, Šunjić, Nikolić, Serdarušić, Matko /od 90. Sušić/, Selimović, Žuržinov, Ivanković, Stojanović, Žižović /od 86. Aničić/, Đurić /od 90. Bubalo/. Trener: Dragan Jović.
VADUZ: Sommer, Mea Vitali /od 46. Saroa/, Bellon, Gašpar /od 46. Fejzulahi/, Džombić /od 60. Bevacque/, Grossklaus, Reinmann, Ritzberger, Cerrone, Polverino, Sutter. Trener: Heinz Hermann.
Sudija: Igor Zaharov (Rusija).

Da Zrinjski neće imati težak zadatak dalo se naslutiti na samom otvaranju utakmice. Početna inicijativa Vaduza brzo je splasnula, a Velibor Đurić u 7. minuti donio je prednost Plemićima. Brzonogi veznjak povukao je loptu sa centra, snažno šutirao sa dvadesetak metara i matirao Sommera. Do poluvremena, Zrinjski je udvostručio prednost. Danijel Stojanović centrirao je sa lijeve strane, a najprisebniji je bio Toni Šunjić koji iz neporedne blizine pogađa za 2:0.

U nastavku susreta gosti su krenuli angažovanije ka golu Igora Melhera, a najbolju priliku su imali u 63. minuti. Neko od odbrambenih igrača Zrinjskog igrao je rukom, a ruski sudija Zaharov pokazao je na bijelu tačku. Loptu je na kreč namjestio rezervista Fejzulahi, ali je Melher odbranio njegov udarac.

Kazna za nerealizovani jedanaesterac uslijedila je u 70. minuti. Matija Matko je vješto izbjegao ofsajd zamku, izašao sam pred Sommera i uspio ga matirati za, kasnije će se ispostaviti konačnih 3:0. Treba napomenuti da je Matko u još nekoliko navrata slabo reagovao, a da je bio prisebniji, gosti bi doživjeli pravu katastrofu.
Zrinjski je tako tek iz četvrtog pokušaja uspio prođi prvu evropsku prepreku, a ime narednog rivala saznaće sutra.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.