Legendarni Socrates u zagralju sa Zicom

Reprezentacija i zemlja za koju je fudbal više od igre

Brazilska samba

Postoji jedna zemlja, gdje se fudbal gleda drugim očima u odnosu na ostatak svijeta. Zemlja je to u kojoj se za fudbal, odnosno zbog fudbala živi, danima slavi ili danima tuguje, a o fudbalskim idolima se sve zna.

Brazil- najtrofejnija i najuspješnija svjetska selekcija svih vremena, peterostruki prvak svijeta i jedina reprezentacija koja je nastupila na svim Svjetskim prvenstvima.

Jedina reprezentacija koja je osvojila Svjetsko prvenstvo na četiri rezličita kontinenta, zemlja sa preko 7.000 000 registrovanih fudbalera.

Rani reprezentativni počeci i nisu bili pretjerano uspješni, sve do Svjetskog prvenstva 1950. godine, održanog upravo u Brazilu. Karioke su u finalu poražene od Urugvaja, na Marakani, pred 200. 000 gledalaca, koji su u suzama napustili stadion, a golman Barbosa, proglašen je za glavnog krivca i nacionalnu sramotu i zaposlen je kao radnik na održavanju stadiona, kako bi se svakodnevno morao vraćati na mjesto "počinjenog grijeha", što dovoljno oslikava zaluđenost Brazilaca fudbalom i uspjehom.

Ipak, samo osam godina kasnije, na SP u Švedskoj 1958., nacija je dobila svoga heroja i ličnost koja je obilježila jedan vijek svjetskog fudbala.

Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, tada 18-godišnji dječak, predvodio je Karioke do prvog naslova prvaka svijeta. Atomski napad; Garrincha, Didi, Pelé, Vavá, Zagallo, koji se smatra najboljim iakda u povijesti fudbala, jednostavno je bio nezaustavljiv i u finalu je pala Švedska sa 5:2. Džaba kralj, džaba kruna, sirotinja igra najbolje.

Brazil je i na narednom Svjetskom prvenstvu 1962. godine u Čileu, odbranio titulu. Junak je bio Garrincha, koji je zamijenio povrijeđenog Pelea i predvodio Selecao do drugi titule, pobjedom protiv Čeholsovačke sa 3:1 u finalu.

Prvenstvo u Engleskoj nije bilo uspješno, prije svega zbog previranja unutar reprezentacije, ali 1970. u Meksiku, Brazil ponovo stiže do titule pobjedom protiv Italije u finalu sa 4:1. Generacija u kojoj su nastupali Carlos Alberto, Jairzinho, Tostao, Gerson, Rivelino, Pele, smatra se do tada najboljom koju je Brazil vidio.



Nakon povlačenja Pelea i plejade sjajnih fudbalera iz toga perioda, Karioke su dugo vremena čekale na novu titulu.

Ostala je upamćena sjajna generacija iz osamdesetih, za koju stručnjaci kažu da je možda i najbolja brazilska generacija svih vremena i definitivno najbolja koja nije uspjela osvojiti Svjetsko prvenstvo.

Predvođeni "bijelim Pelom" kako su zvali legendarnog Zica, zatim "kraljem Rima" Falcaom, "filozofom" Socratom, Brazilci su na SP u Španiji 1982. godine, u jednoj od najboljih utakmica svih vremena eliminisani od Italije, koju je predvodio Paolo Rossi, postigavši Hat-trick, na prvenstvu koje su Azzurri na kraju i osvojili.

1986.  u Meksiku Brazil je igrao sjajan fudbal, a u fanatastičnoj četvrtfinalnoj utakmici eliminisani su od Francuza nakon penala. U utakmici, u kojoj je tragičar bio Zico, promašivši penal u regularnom dijelu utakmice. Ta generacija umjetnika, predstavnika brazilske sambe na terenu, jednostavno je "umrla u ljepoti".



Brazil je morao sve do 1994. godine čekati novo finale i trofej. Na prvenstvu u SAD-u, vidjeli smo jedan novi Brazil. ne baš toliko ofanzivan i taktički mnogo oprezniji, što je ipak bio recept za uspjeh.

Romario, Bebeto, Dunga, Taffarel i Jorginho, predvodili su Brazilce do četvrte titule, prve nakon 24 godine, a u finalu je poražena Italija nakon jedanaesteraca, nakon što je posljednji penal zapucao legendarni "Il Divino" poznatiji kao Roberto Baggio.

U tom periodu stasa nova sjajna generacija maldih fudbalera, predvođena za mnoge, najboljim napadačem svih vremena- Ronaldom.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Brazil je u Francuskoj stigao do finala, gdje je poražen od domaćina sa ubjedljivih 3:0, ali na SP u Japanu i Južnoj Koreji, predvođeni ubojitim napadačkim triom, popularno nazivaiom "Tri R" (Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho) Karioke dolaze do svoje pete i za sada posljednje titule svjetskog prvaka.

Rekorder po broju odigranih utakmica za Selecao je Cafu sa 142 natupa, a najbolji strijalac svih vremena je legendrani Pele sa 77 golova.

Reprezentacija i navijači su u Brazilu povezani posebnom hemijom, ljubav je obostrana. Fudbal je religija, prevazilazi i same sportske granice. Fudbaleri umjetnici i čarobnjaci, a naša reprezentacija će imati čast da igra protiv najbolje svjetske reprezentacije svih vremena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.