EL: Olympiakos u osmini finala

Kopljanici zamalo zaledili Old Trafford, United ide dalje

Momčad Manchester Uniteda uspjela se plasirati u osminu finala Evropske lige, iako je večeras poražena od Ajaxa. Olympiakos je eliminisao ruski Rubin sa ukupnih 2:0.

Crveni vragovi su na Old Traffordu odigrali dosta neuvjerljivo protiv amsterdamskog Ajaxa, a susret je okončan minimalnom pobjedom gostiju (1:2). Domaći su do vodstva došli već u šestoj minuti susreta preko Javiera Hernandeza. Nakon greške u veznom redu Ajaxa lopta dolazi do Dimitara Berbatova, koji je prosljeđuje do mladog Meksikanca, a ovaj na ivici šesnaesterca lomi Tobyja Alerweirelda i šalje loptu iza leđa Kennetha Vermeera.   
 
 
Ekipa sa Old Trafforda je tada zaigrala još bolje, ali Ajax u 37. minuti dolazi do izjednačenja. Nakon karambola u šesnaestercu domaćih lopta dolazi do Arasa Ozbiliza, a armenski internacionalac odmjerenim udarcem pogađa nebranjeni dio De Geine mreže. 
 
 
Do kraja prvog dijele mreže su mirovale, a onda u nastavku neočekivano dobra igra izabranika Franka de Boera. U 54. minuti Miralem Sulejmani se našao u dobroj prilici, no Rafael je bio priseban. Najveću šansu za goste bilježimo u 58. minuti. Christian Eriksen je dobro centrirao iz ugla, Alderweireld pokušao glavom, no španski golman panterskom reakcijom spašava svoju ekipu.
 
Petnaestak minuta prije kraja i posljednja velika prilika za domaću momčad. Luis Nani se oslobodio pratnje, sjajno šutirao, međutim lopta odsjeda na prečki gostujućeg gola.
 
Na samom kraju susreta gosti dolaze i do zaslužene, ali pirove pobjede, obzirom da je United u Amsterdamu slavio sa 0:2. Strijelac prvog gola Aras Ozbiliz asistirao je Alderweireldu, koji glavom pogađa za konačnih 1:2.
 

 
Stadion Georgios Karaiskaki ugostio je ekipe Olympiakosa i Rubina. Domaća ekipa je imala prednost od jednog  gola iz prvog susreta igranog u Rusiji. Već nakon 14 minuta igre putnik u osminu finala bio je riješen, jer je Rafik Djebbour pogodio za vodstvo domaćih.
 
 
Nakon centaršuta Ariela Ibagaze lopta u glavu pogađa Marcana, a potom je Djebbour skreće u mrežu Sergeja Rižikova za veliko slavlje pirejske ekipe.
 
Taj pogodak bio je i posljednji na ovom susretu. Treba istaći da su gosti pružili zaista sjajnu partiju i kreirali mnoštvo opasnih akcija, ali odbrana Olyja bila je na visini zadatka. Susret je također obilježio i veliki broj grubih prekršaja, uz osam žutih kartona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.