Foto: Hasan Bratić

Nakon ispadanja Sarajeva

Grupna faza ostaje začarani krug za bh. timove

Grupna faza nekog od epskih klupskih takmičenja i nakon ove sezone ostati će samo san za bosanskohercegovačke klubove. Na pragu ostvarenja tog sna ovoga puta je bilo Sarajevo, a nakon minimalnog poraza u prvom meču svi su se nadali čudu u revanšu.

 Ipak, njemačka upornost i hladnokrvnost bili su kobni za bh. predstavnika koji je u revanšu doživio težak poraz od 7:0, pa će BiH na plasman svog prvog fudbalskog kluba u grupnu fazu čekati još najmanje godinu dana, nadamo se samo godinu dana.

Ipak, krenimo redovom. Evropska avantura za četiri bh. kluba počela je nastupima Širokog Brijega i Željezničara u 1. pretkolu Europa lige. Željezničar je nakon "tankih" 0:0 na Olimpijskom stadionu Koševo, uspio u revanšu da golom Damira Sadikovića savlada crnogorski Lovćen u Petrovcu, i tako zakaže duel sa makedonskim Metalurgom.

Istovremeno je Široki Brijeg u dva meča bio bolji azerbejdžanske Qabale. Na gostovanju, u prvoj zvaničnoj utakmici u novoj sezoni igrači Slavena Muse trijumfovali su sa 2:0, a ovu pobjedu ovjerili su sa 3:0 u revanš susretu na Pecari. Put bh. klubova nakon prvih pretkola izgledao je gotovo idealno, tri pobjede, jedan remi, šest postignutih i bez primljenog gola. Lijepo za oko, nema govora!

Europa liga, 1. pretkolo:
Željezničar - Lovćen 0:0
Qabala - Široki Brijeg 0:2
Lovćen - Željezničar 0:1
Široki Brijeg - Qabala 3:0

Ipak, 2. pretkolo u kojem se u takmičenje uključio i aktuelni osvajač Kupa Bosne i Hercegovine donijelo je probleme, a problemi su značili i eliminaciju dva predstavnika, iako tako nije izgledalo nakon prvih mečeva. Željezničar je u Skoplju remizirao odigravši bez golova protiv Metalurga, dok se Široki sa gostovanja u Češkoj kod Mlade Boleslave vratio za "obećavajućim" porazom od 2:1.

Revanš susreti nisu donijeli ono čemu smo se nadali, da ćemo u 3. pretkolu imati dva, a možda i tri predstavnika. Željezničar je imao sve u svojim nogama, ali vodstvo od 2:0 Plavi sa Grbavice nisu znali sačuvati. Gol u posljednjim trenucima sudijske nadoknade plavu lokomotivu je koštao plasmana u 3. pretkolo ostavivši je već na 2. stanici.

Nakon odlične partije u prvom meču i prihvatljivog poraza na teškom gostovanju kod Mlade Boleslave, Široki je pred domaćom doživio težak poraz od 4:0, pa je i hercegovački sastav okončao svoj evropski put.

Norveški Haugesund je iz svoje jedine šanse postigao pobjednički gol, ali je Sarajevo dobru igru sa Koševa potvrdilo pobjedom od 3:1 u revanšu za siguran prolazak u 3. pretkolo.

Europa liga, 2. pretkolo:
Metalurg - Željezničar 0:0
Mlada Boleslav - Široki Brijeg 2:1
Sarajevo - Haugesund 0:1
Željezničar - Metalurg 2:2
Široki Brijeg - Mlada Boleslav 0:4
Haugesund - Sarajevo 1:3

Grčki Atromitos, trećeplasirana ekipa tamošnjeg šampionata iz prošle sezone, činila se kao veliki zalogaj za ekipu Sarajeva, pogotovo nakon pobjede od 2:1 na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase". Ipak, ni u prvom meču grčki tim nije prezentirao posebnu igru, dok je s druge strane bordo tim bio bolji sastav u ovome meču. U revanšu su izabranici Dženana Uščuplića imali vodstvo o 2:0, ali zbog primljenog gola u finišu utakmice, Sarajevo je prolaz u play-off fazu moralo tražiti u produžecima. Drugi gol Nemanje Bilbije zakazao je borbu za grupnu fazu Europa lige

Europa liga, 3. pretkolo:
Sarajevo - Atromitos 1:2
Atromitos - Sarajevo 1:3 (nakon produžetaka)

Nakon žrijeba za play-off fazu kojim je odlučeno da će najveći bh. stadion ugostiti jedan od najtrofejnijih njemačkih klubova - Borussiju M'gladbach. Peterostruki šampion Njemačke i dvostruki osvajač Kupa UEFA u prvom susret je gotovo ispunio Koševo do posljednjeg mjesta, a dobra igra i poraz od 3:2 davao je određenu nadu za revanš. Nadu da Bosna i Hercegovina konačno može dobiti, po prvi put u historiji, svog predstavnika u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja.

Ipak, da je Bundesliga za naše uslove nekoliko svjetlosnih godina ispred nas i naših klubova, dokazao je revanš susret. Sedam lopti je završilo u revanš susreti iza leđa Dejana Bandovića. Obzirom na prikazano, makar u prvom poluvremenu, Sarajevo je zaslužilo bolji rezultat. 

Europa liga, play-off:
Sarajevo - Borussia M'gladbach 2:3
Borussia M'gladbach - Sarajevo 7:0

Sarajevo je bilo blizu grupne faze, kao i u nekoliko ranijih navrata. Bili su i fudbaleri Željezničara na istoj stepenici u dva pute, ali je onaj posljednji korak izostao.

Bordo klub je organizaciono i igrački, uz Široki Brijeg i Zrinjski, glavni pretendent za šampionsku titulu, ali njemačkih ili bugarskih 7:0, a sve da su i od Real Madrida, je puno. 

Na kraju poređenja radi vrijedi istaći da su se dva hrvatska kluba (Dinamo i Rijeka) i jedan srbijanski (Partizan) plasirala u grupnu fazu Europa lige, dok su još dva tima iz Hrvatske (Hajduk i Split) igrala play-off fazu. Najveće iznenađenje napravila je ekipa Maribora koja je u play-offu Lige šampiona nakon dvomeča sa velikim Celticom izborila svoj drugi nastup u grupnoj fazi najelintijeg evropskog klupskog takmičenja.

Upravo su Viole u 2. pretkolu Lige šampiona eliminisale bh. prvaka Zrinjskog. U prvom meču su Plemići čak bili bolji protivnik, ali im je za bolji rezultat za revanš meč nedostajalo malo sportske sreće. U uzvratnom susretu do izražaja je došlo veliko evropsko iskustvo slovenskog šampiona, ali i sudijska greška kod drugog gola.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Liga prvaka, 2. pretkolo:
Zrinjski - Maribor 0:0
Maribor - Zrinjski 2:0

Za kraj treba reći da su bh. timovi u ovoj sezoni u evropskim takmičenjima odigrali 16 utakmica, uz pet pobjeda, četiri remija i šest poraza. Četiri bh. predstavnika postigla su ukupno 18 golova, a 25 lopti završilo je u njihovim mrežama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.