Posebna priča svakog derbija

Klasik nad 'Clasicom': Ronaldo ili Messi?

Večeras je na rasporedu okršaj Real Madrida i Barcelone, dva tima koja ipak igraju glavnu riječ u španskom fudbalu iako aktuelni šampion stanuje na Vicente Calderonu. Dueli ova dva kluba izazivaju pažnju diljem svijeta, i tih 90 minuta njihovog vatrenog okršaja niko ne želi propustiti. 

Ova dva velika kluba su dala i daju mnogo velikih igrača, ali ne treba biti pretjerano pametan da bi se zaključilo ko su trenutno oni najveći. To su, naravno, Cristiano Ronaldo i Leo Messi, dva daleko najbolja i najdominantnija igrača današnjice a mnogi će, poput Edena Hazarda, reći da je riječ o vanzemaljcima.

Njih dvojica pomjeraju granice fudbala i  već godinama su klasa za sebe, stoga svaki Clasico donosi jedan derbi u derbiju. Teško je danas zamisliti utakmicu između Reala i Barcelone a da se na suprotnim stranama ne nađu Ronaldo i Messi i sasvim je sigurno da će biti strašno neobično vidjeti takav meč kada ova dvojica više ne budu igrali fudbal, ili napuste klubove što je teže za očekivati. Madriđanima i Kataloncima će derbi ostati derbi kao i uvijek, ostatku svijeta to više neće biti to. Dok se to ne desi, naše je da uživamo.

Messi je uspješniji u Clasicima, ali Ronaldo igra u životnoj formi

Što se tiče Clasica, obojica fudbalera su već iskusna u ovakvim utakmicama. Uspješniji je Messi, čijoj statistici doprinosi i nešto duži boravak u Barceloni za koju nastupa od 2004. godine. Messi je Real Madridu u karijeri zabio 21 gol dok je, gledajući samo ligaške derbije, u 16 utakmica zabio nevjerovatnih 14 golova. Messi Realu u prosjeku zabija svaku 101 minutu pa je i jasno zašto navijači Kraljeva uvijek najviše strahuju od Argentinca.

Cristiano Ronaldo je ove sezone naprosto nevjerovatan budući da je do sada u sedam utakmica već postigao petnaest golova u Primeri! U prosjeku, u dosadašnjem dijelu sezone njegov svaki treći šut završi u mreži, a za gol su mu potrebne samo 42 minute. Uz sve to, Ronaldo je dodao i jednu asistenciju.

Messi se, sa druge strane, ove sezone očito više podredio timskoj igri, što daje odlične rezultate za njegov tim. On je odigrao osam utakmica i postigao sedam golova. Ništa spektakularno za Argentinca, koji u prosjeku zabija svake 102 minute, ali kada se na to sve doda čak sedam ubilježenih asistencija onda statistika dobija na snazi. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Suma sumarum, spektakl!

Ronaldo i Messi daju posebnu draž ovoj utakmici i zbog njih dvojice ona i jeste toliko popularna širom svijeta. Obojici igrača je prošle sezone izmakao pehar šampiona, kojeg im je pred nosom odnio Diego Simeone, a ove se vjerovatno neće ponoviti da neki treći klub osvoji titulu u Španiji. Ostaje samo pitanje ko će biti bolji, i večeras i na kraju sezone: Ronaldo ili Messi?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.