Činjenice koje će vas šokirati

Deset nevjerovatnih fudbalskih činjenica koje niste znali

A. Haznadarević

Brazil se može ponositi s tim što ima Ronalda i Ronaldinha, ali da li ste znali da je Ronaldo nastupao sa imenom "Ronaldinho" na leđima? Ko je uspio dati golove u 7 različitih takmičenja u jednoj sezoni, ko je najmlađi osvajač Svjetskog prvenstva, kada je Asmir Begović postao vlasnik Guinnessovog rekorda? Iza svega toga se kriju mnoge, jako zanimljive činjenice koje teško da sve znaju i najveći sportski znalci. U nastavku donosimo 10 nevjerovatnih fudbalskih činjenica.

Ronaldo sa ispisanim "Ronaldinho" na leđima

Legendarni napadač koji spada u red najboljih svih vremena, 1996. godine je nastupio na ljetnim Olimpijskim igrama u dresu Brazila sa ispisanim imenom "Ronaldinho" na leđima i brojem 18. Radilo se o tome da je u reprezentaciji tada nastupao i stariji Ronaldo Rodrigues de Jesus, kojeg su saigrači prozvali Ronaldao, što bi značilo Veliki Ronaldo. Na portugalskom deminutiv od Ronaldo je upravo Ronaldinho, pa je zbog toga mladi Luis Nazario De Lima imao na leđima baš ime legende koja će se pojaviti nekoliko godina kasnije.

Fernando Torres jedini pogađao na 7 različitih takmičenja u jednoj sezoni

Maestralni španski napadač u sezoni 2012/13 je postigao nešto što nikada niko ranije nije uspio. Najmanje jednom je tresao mreže nastupajući u: Premier ligi, FA kupu, Community Shieldu, Capital One kupu, Ligi šampiona, Evropa ligi i na Svjetskom prvenstvu. Čak je imao priliku i da pogodi u osmom takmičenju, ali se u meću UEFA Super kupa nije uspio upisati u strijelce.

Pele je najmlađi osvajač Svjetskog prvenstva ikada

Godine 1958. najbolji fudbaler svih vremena Brazilac Pele, sa samo 17 godina i 235 dana postao je najmlađi osvajač Svjetskog prvenstva u fudbalu svih vremena. Pored toga, Pele je postao najmlađi strijelac Svjetskih prvenstava, najmlađi igrač koji je na meču Svjetskog prvenstva zabio dva gola, najmlađi koji je kasnije zabio hat-trick, i najmlađi igrač koji je pogodio ne jednom, nego dva puta u finalu Mundijala.

Gianfranco Zola je jedini igrač koji je isključen na Svjetskom prvenstvu na svoj rođendan

Velikan italijanskog fudbala i dugogodišnja zvijezda Chelseaja Gianfranco Zola, upravo na svoj rođendan 1994. godine je debitovao na Svjetskim prvenstvima, a na istom meču je i dobio poklon od glavnog arbitra - crveni karton i isključenje. Zolin nastup protiv Nigerije je trajao svega 10 minuta.

Jari Litmanen jedini profesionalni fudbaler koji je nastupao u četiri različite decenije

Vjerovatno najveći finski fudbaler ikada, debitovao je u profesionalnim vodama 1987. godine, a karijeru je okončao 2011. godine. Dakle u internacionalnom fudbalu je nastupao u četiri različite decenije. Nastupao je za velike klubove kakvi su Ajax, Barcelona i Liverpool.

Sir Alex Ferguson je dobio otkaz zbog psovanja dami

U toku cijele fascinantne karijere menadžera, Sir Alex Ferguson je samo jednom dobio otkaz i to u škotskom klub St. Mirren. Službena verzija je to da je kršio ugovor neovlašteno isplaćujući igrače. Legendarni Škot je tužio svoje bivše poslodavce, a onda su oni iznijeli protuoptužbu u kojoj je navedeno da je u stvari zastrašivao i psovao klupskoj sekretarici, oduzeo joj ključeve i onemogućio joj da obavlja posao duže od mjesec dana. Sud je donio odluku da se radilo o sitnim razmjericama, te je njegovo ponašanje okarakterisano kao "nezrelo". Predsjednik kluba ga je otpustio posebno naglasivši da Ferguson nema menadžerske sposobnosti!?

Pjesma čuvenog Pink Floyda završava sa Liverpoolovom navijačkom himnom "You'll Never Walk Alone"

Čuvena rock grupa Pink Floyd, u svoju pjesmu "Fearless" ukrojila je i vjerovatno najpoznatiju navijačku pjesmu na svijetu, himnu Liverpoolovog Kopa "You'll Never Walk Alone". Pjesma je izdata 1971. godine, a nažalost nema konkretnih dokaza zbog čega su članovi ove planetarno poznate grupe uzeli za svoju pjesmu baš stihove koje pjevaju navijači Redsa.

Pas Bernardinac je spasio Manchester United od propasti

Na prelazu stoljeća, Manchester United je bio u velikom finansijskom problemu. Klub koji je proteklih godina proglašavan za najjači sportski brend na svijetu, dijelilo je 2,500 funti od pada u stečaj. Tada su to bili veliki novci, a cijelu situaciju je spasio Harry Stafford i njegov pas Major rase St. Bernard, poznatije kao Bernardinac. On je došao na ideju da svog specifičnog ljubimca iskoristi za skupljanje donacija, koje su bile prijeko potrebne za spas danas gigantskog kluba. Organizovan je i meč sa Bristol Cityjem, ali sve to nije bilo dovoljno da se klub spasi. Legenda kaže da se na kraju četvrtog dana akcije pas izgubio, te da je pronađen u pubu Johna Henryja Daviesa. Kada je Stafford došao po svog psa, Daviesu je ispričao o čemu se radi, a ovaj je odlučio da investira i spasi klub od propasti.

Dundee United je porazio Barcelonu u sva četiri njihova okršaja

Škotski klub Dundee United, ne samo da nije nikada poražen od velike Barcelone, već ima 100% pozitivan učinak protiv Katalonaca. Škotski klub je Barceloni priredio poraz u oba susreta dvomeča Evropskog kupa (kasnije poznatoga kao Liga prvaka) 1987. godine. Prije toga Dundee je još dva puta slavio u ovim okršajima.

Golman Stokea i bh. reprezentacije Asmir Begović je Guinnessov rekorder

Fantastični reprezentativni golman Bosne i Hercegovine i "jedinica" engleskog Stoke Cityja Asmir Begović, 2. novembra 2013. godine je postigao pogodak u meču sa Southamptonom koji je zabilježen i u slavnoj Guinnessovoj knjizi rekorda. Bh. čuvar mreže je postigao gol sa 91,9 metara, što je daleko najveća udaljenost s koje je ikad iko postigao pogodak. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.