Do kraja prvenstva još četiri kola

Željo od autsajdera do najvećeg favorita za titulu

Adnan Beganović

Proteklog vikenda odigrani su susreti 26. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a do velikih pobjeda u borbi za titulu stigli su Sarajevo i Željezničar.

U derbiju kola Sarajevo je na Koševu pred 12.000 gledaoca s minimalnih 1:0 savladalo Zrinjski. Gosti iz Mostara su bili bolji, imali su više izglednijih prilika, no Bordo tim je jednu svoju iskoristio i stigao je do tri boda koja su ga ostavili na samom vrhu tabele. S druge strane Plemići su se s ovim porazom najvjerovatnije oprostili od odbrane naslova prvaka.

Do velike pobjede stigao je u Željezničar na gostovanju u Mostaru. Plavi su sa ubjedljivih 3:0 savladali Velež, ekipu koja je pred svojim navijačima pobijedila Sarajevo i Široki, a sa Zrinjskim remizirala. Plavi su tako ostali u borbi za titulu, odnosno samo su bod udaljeni od vodećeg Sarajeva, a s obzirom na formu može se reći da su najveći favoriti za osvajanje naslova.

Iako titula nije bila glavni cilj za Željezničar, sjajna forma i solidan raspored Plave su u finišu sezone prometnuli u glavnog kandidata za osvajanje titule i bez obzira što na Grbavici ne žele o tome javno govoriti, sasvim sigurno su apetiti porasli i o tituli se sve glasnije počinje šaputati u Dolini ćupova.

Široki Brijeg je pretrpio poraz na gostovanju kod Čelika (5:3), te je tako smanjio svoje izglede u borbi za naslov. No, četiri boda zaostatka za Sarajevom nisu nenadoknadiva i sigurno je da se Širokobriježani neće lako predati, iako njihova forma ne obećava.

Fudbaleri Travnika su na Piroti sa 2:0 savladali Slaviju, te su tako stigli na korak do ostanka u eliti, dok je Zvijezda nakon domaćeg remija sa Slobodom (0:0), počela pakovati kofere za niži rang.

U lokalnom derbiju Mladost i Radnik su podijelili bodove (1:1), a postignuti rezultat mnogo više odgovara Radniku, kojem je za ostanak u eliti u posljednja četiri susreta dovoljna samo jedna pobjeda, dok Mladost mora dobiti dva domaća susreta i s nestrpljem čekati rezultate konkurenata u borbi za ostanak.

Fudbaleri Drine su u Zvnorniku posramili Olimpic (3:0), koji je istina u ovom susretu igrao bez gotovo cijele prve postave, no svakako da to ne može opravdati najmlađeg sarajevskog premijerligaša.

Na kraju treba pohvaliti i sudije koje su svoj posao odradile dosta dobro, što svakako raduje sve ljubitelje bh. fudbala, a za nadati se da će se i nakon narednih kola najmanje pričati o sudijama.

FK Drina - FK Olimpic 3:0

FK Sarajevo - HŠK Zrinjski 1:0

NK Zvijezda - FK Sloboda 0:0

FK Velež - FK Željezničar 0:3

NK Čelik - NK Široki 5:3

NK Travnik - FK Slavija 2:0

FK Borac - NK Vitez 2:1

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Mladost - FK Radnik 1:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.