Ojačani Plavci brane titulu

Mogući sastav Chelseaja u predstojećoj sezoni

A. Haznadarević
Teme:

Novi šampion Engleske Chelsea, klub je koji već odavno spada u sami vrh svjetskog fudbala. Međutim, snaga i uigranost trenutnog igračkog sastava, kombinovana sa genijalnošću Josea Mourinha, mogla bi dovesti do toga da ovaj tim zablista i na najvećoj međunardnoj sceni, gdje se odavno nije pokazao.

Uprava i stručni štab Plavaca, nisu sjedili skrštenih ruku ni ovog ljeta, pa nakon dodatnog jačanja redova, pripremaju i nove transfere koji bi trebali biti kompletirani u narednim danima. Ukoliko se ispostave tačnim brojna predviđanja, najjači sastav momčadi koja će bez sumnje biti pomnije praćena od ovog ljeta i u Bosni i Hercegovini, mogao bi izgledati ovako.

Thibaut Courtois

Bez ikakve sumnje, Belgijanac Thibaut Courtois je jedan od najboljih golmana na Planeti, a ono što mu posebno ide na ruku su godine, jako je mlad, a sa svoje 23 godine je već napravio ogromne stvari. Velikana kakav je Petar Čech je poslao u historiju Chelseaja, a u sezoni koja je pred nama će imati drugi ogromni izazov - Asmira Begovića. Bh. golman je na Stamford Bridge stigao kao zamjena za Čecha, a iz riječi Josea Mourinha, mjesto Courtoisa na golu uopšte nije "zabetonirano", te će ovisiti o takmičenju sa Begovićem.

Branislav Ivanović

Srbijanski bek Branislav Ivanović, igrač je čije se dovođenje u Chelsea smatra jednim od najboljih poteza Josea Mourinha. Otkako je stigao u klub 2008. godine, Ivanović je važan dio ekipe, te će biti još najmanje jednu sezonu s obzirom na trajanje ugovora do idućeg ljeta.

Gary Cahill

Dvadesetosmogodišnji stoper Gary Cahill, član je Chelseaja od 2012. godine, a od tada do danas, sa ovim klubom je osvojio skoro sve što se moglo osvojiti. Imao je važnu ulogu u svim tim pohodima, te je danas veoma iskusan i jako uspješan u svojim defanzivnim zadacima.

Kurt Zouma

Igrač koji se može smatrati možda i najperspektivnijim mladim stoperom, sa svojih 20 godina života bi mogao preuzeti mjesto u zadnjoj liniji Chelseaja. Nema sumnje da John Terry i dalje ima snage i mogućnosti da iznosi dosta tereta na svojim leđima, ali s obzirom na godine i na to da će ubrzo u penziju, mladi Zouma će vjerovatno dobiti veliki prostor da pokaže šta zna i da još više napreduje.

Cesar Azpilicueta

Španski reprezentativac koji igra na poziciji lijevog beka, jedan je od onih čiji ugovor do 2019. godine sa Plavcima dovoljno govori kolika su očekivanja od njega, te da na njega najozbiljnije računaju ne samo u predstojećoj sezoni, već i u mnogo njih kasnije. 

Willian

Iako je još njegov prvi odlazak iz rodnog Brazila mirisao na to da bi mogao postati fantastičan, planetarno poznat krilni igrač, odabiri Shakhtara, a onda i Anžija za klubove, sa sportske strane su bili dosta diskutabilni. Ipak, Willian je od 2013. godine igrač Chelseaja, te nakon uvodne dvije sezone, svi od njega očekuju da napravi neke velike stvari.

Nemanja Matić

Uz Ivanovića, još jedan srbijanski internacionalac u redovima Chelseaja, i još jedan igrač sa odbrambenim zadacima je i Nemanja Matić. On je član Chelseaja od prošle godine, a od svog dolaska u klub je jako brzo postao nezamjenjiv. Jedan je od igrača koje će biti jako zanimljivo gledati kako se snalaze u evropskim okršajima u sezoni koja nas očekuje.

Cesc Fabregas

Nakon povratka u Premier ligu iz španske Primere, Cesc Fabregas se jako brzo vratio na stari sistem funkcionisanja, pokazavši da nije zaboravio igrati i čvršće nego što se igra u rodnoj Španiji. Bio je ponajbolji vezista prošle sezone, iako mu je to bila premijerna u Chelseaju. Ostaje nam da vidimo kakav će tek biti u novoj sezoni, kada se u potpunosti navikao na novi klub.

Eden Hazard

Dovoljno je reći - službeno najbolji igrač Premier lige. Upravo to je Eden Hazard, najveća snaga Mourinhovog tima, i jedan od najvećih pretendenata da naslijedi Lionela Messija i Cristiana Ronalda na tronu svjetskog fudbala. I u sezoni koja je pred nama, Belgijanac će biti glavna karika u pokušaju odbrane titule prvaka Engleske.

Radamel Falcao

Uprkos horor-sezoni provedenoj u Manchester Unitedu, Jose Mourinho je prihvatio rizik i doveo u svoj tim ubojitog kolumbijskog napadača Radamela Falcaa. Portugalac smatra da je popularnom "El Tigreu" potrebno samo malo više povjerenja i ljubavi, nego što je dobio u Unitedu, te da može ponovo biti pravi. Prostor i šansu će bez ikakve sumnje dobiti na Stamford Bridgeu.

Diego Costa

Prva napadačka opcija Chelseaja, i čovjek koji će nakon odlaska Didiera Drogbe preuzeti najvažnije zadatke u ofanzivi na sebe. Naturalizovani Španac rođen u Brazilu, premijernu sezonu na Otoku je okončao na potpuno nevjerovatan način, postavši prava noćna mora svim golmanima i kompletnim odbranama ostalih premierligaša.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.