Impresivan napredak bh. sporta

Pet najvećih sportskih talenata Bosne i Hercegovine

Dž. Mrakić

Nije tajna da je Bosna i Hercegovina oduvijek bila nepresušan izvor enormnih sportskih potencijala. Ipak, stanje u bh. sportu dugi niz godina bio je na niskim granama. Stvari se polako, ali sigurno, počinju mijenjati. U samo zadnje godinu-dvije po prvi put u historiji gledali smo rukometnu i nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu. Nedavno je prvi put neki Bosanac i Hercegovac osvojio miting Dijamantne lige. Prije dvije godine Larisa Cerić osvojila je prvu evropsku džudo medalju za Bosnu i Hercegovinu u ženskoj konkurenciji. Prije dvije godine Hamza Alić osvojio je prvu evropsku medalju u „kraljici sportova“ za našu zemlju. Amel Mekić prije četiri godine osvojio je prvo evropsko zlato u olimpijskim sportovima.Zadnji u nizu uspjeha su, naravno, omladinski košarkaši. Naši juniori su po prvi put u historiji završili među četiri najbolje ekipe Evrope, naši kadeti donijeli su prvu (zlatnu) medalju za Bosnu i Hercegovinu u nekom od ekipnih olimpijskih sportova.

Ovaj veliki uspon bh. sporta nagnao nas je da vam predstavimo najveće sportske talente naše zemlje u ovom trenutku. Kako ne bismo dali primat niti jednom sportu, odlučili smo svakoj sportskoj disciplini, od onih u kojima smo do sada ostvarili velike rezultate, dodijeliti samo po jednog sportistu.

5. Armin Hodžić

Igrač Dinama u žižu sportske, ne samo regionalne već i svjetske, javnosti dospio je „jednom u karijeri“ pogotkom koji je postigao u okviru 1. kola HNL-a protiv zaprešićkog Intera. Popularno nazvani „bicycle kick“ iliti škarice koje je priredio na terenu pozdravili su mnogi velikani jugoslavenskog nogometa. U prva dva kola za Dinamo postigao je čak pet pogodaka. Bivši igrač Liverpoola ima tek 20 godina, i ukoliko nastavi igrati ovakvim tempom, mogao bi ostvariti veliku sportsku karijeru.

4. Dejan Malinović

Iako smo na premijernom nastupu na Svjetskom rukometnom prvenstvu propustili osigurati prolazak dalje nakon grupne faze, imali smo razloga za zadovoljstvo. Dejan Malinović, 23-godišnji Banjalučanin, u državnom dresu Bosne i Hercegovine u Kataru postigao je 30 golova i ostvario 12 asistencija, gdje je sa skorom od 42 „boda“ bio na prvom mjestu najkorisnijih igrača u našoj selekciji. Po šest golova dao je Rusiji i Austriji, dok je pet golova završilo iza golmana Tunisa, odnosno Bjelorusije. Trenutno je igrač francuskog Creteila.

3. Aleksandra Samardžić

Jedini predstavnik ljepšeg spola u ovome tekstu. Sa evropskih kadetskih, juniorskih i prvenstva za mlađe seniore donijela je dvije srebrene i tri bronzane medalje za Bosnu i Hercegovinu. Posebno impresivna bila je prošle godine kada je donijela tri medalje sa prvenstava u tri različite starosne kategorije. Samardžić, koja se takmiči u kategoriji do 70 kilograma, trenutno je peta juniorka svijeta. Na seniorskoj džudo IJF rang listi već je 60. džudašica svijeta i zasigurno je očekuje lijepa budućnost u ovome sportu. Aleksandri je tek 17 godina.

2. Mesud Pezer

Najveći atletski potencijal Bosne i Hercegovine ima tek 20 godina a već je ostvario velike rezultate u bacanju kugle. Prvi je u historiji koji je donio medalju za Bosnu i Hercegovinu sa Evropskog olimpijskog festivala mladih. Ove godine ispalio je hitac od 19.99 metara, što je za 20-godišnjaka ogroman rezultat, pogotovo ako se uzme u obzir da se u ovoj disciplini „kraljice sportova“ sporisti takmiče i do 40. godine. Hamza Alić, jedini osvajač evropske medalje za BiH u atletici, u tim godinama je, recimo, bacao između 17 i 18 metara. Bivši je juniorski prvak Evrope u bacanju kugle. Osvojio je drugo mjestu na mitingu Dijamantne lige ove godine u Stockholmu. Velike stvari očekuju se od ovog mladića.

1. Džanan Musa

I za kraj, kao šlag na kraju, a ko drugi do Džanan Musa. Neki kažu novi Toni Kukoč, neki Rucky Rubio...Usporedbe su mnoge. All-round igrač, MVP Evropskog olimpijskog festivala mladih i Evropskog kadetskog prvenstva. Nosio je našu reprezentaciju do dvije historijske zlatne medalje u manje od mjesec dana. Najbolji je strijelac prvenstva sa 23.3 poena po utakmici, najbolji je asistent prvenstva sa 6.3 asistencije po utakmici. Košarkaš Cedevite. ne možemo ne istaći, imao je i vrijedne kolege u reprezentaciji, Njegoša Sikiraša, koji je sa Džananom Musom odabran u idelanu petorku prvenstva, ali i neumornog i u najtežim momentima kao špricer hladnog Sanija Čamparu. Ako ovom „svetom trojstvu“ dodamo još i Edina Atića, koji je odabran u idealnu petorku Evropskog juniorskog prvenstva ove godine, onda sa sigurnošću možemo reći da bosanskohercegovačku košarku, ali i sport općenito, očekuje blistava budućnost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.