Ranije smo ih dobili 3. septembra

Prisjetimo se dosadašnjih mečeva sa Belgijancima

Dž. Mrakić

Reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra veoma važnu utakmicu u okviru kvalifikacija za plasman na Euro 2016. godine. Protivnik našoj selekciji bit će druga nogometna sila na svijetu, reprezentacija Belgije, a ne treba posebno isticati kako bi bilo koji rezultat osim poraza itekako dobro došao našoj reprezentaciji.

Belgijanci će na svom terenu zasigurno tražiti puni plijen u ovom meču, međutim ne bi im bio prvi put da očekuje sve, a na kraju - ne dobiju ništa.Podsjetimo se kako je to izgledalo u dosadašnjim međusobnim omjerima Belgije i Bosne i Hercegovine, u kojima je naša selekcija slavila tri pobjede u pet utakmica.

Belgija 4:1 Bosna i Hercegovina

Prvi međusobni susret između ove selekcije održao se 25. marta 2005. godine. Trijumf Belgije od 4:1 bila je zapravo jedina pobjeda „Crvenih đavola“ u pet mečeva protiv naše selekcije.

Iako smo poveli već u 1. minuti golom Zlatana Bajramovića u 50. sekundi, to nije pokolebalo Belgijance koji su nas do kraja susreta ispratili sa četiri „komada“ u našoj mreži. Dva pogotka postigao je Mpenza, a u listu strijelaca upisali su se još Daerden i Buffel.

Belgija 4:1 (Mpenza 15, 64, Daerden 44, Buffel 76; Bajramović 1.)

Bosna i Hercegovina 1:0 Belgija

Za poraz u gostima osvetili smo im se već nakon nekoliko mjeseci. Sergej Barbarez u 62. minuti protiv Belgije postigao je 15. pogodak u dresu reprezentacije, za prvu pobjedu od tri u nizu  koje će tek doći. 

Posebna zanimljivost koja se veže uz ovaj meč jeste, zapravo, njegov datum odigravanja – 3. septembar. Tačno deset godina kasnije, na isti datum, igraju dvije iste selekcije. Ko zna, možda nam ovo već unaprijed nešto govori...

Bosna i Herceovina 1:0 Belgija (Sergej Barbarez 62.)

Belgija 2:4 Bosna i Hercegovina

Ukoliko sutra dobijemo Belgije u Briselu, ne bi bio prvi put da smo ih „tukli“ u gostima. Mnogima je u sjećanje ostao urezan 28. mart 2009. godine, dan kada su se rodili „Zmajevi“, dan kada se rodio nadimak „Dijamant“. Oslabljeni za Vedada Ibiševića, koji je pun emocija slavio pogotke naše reprezentacije iz studija, slavili smo 4:2.

Čak četiri pogotka pala su u zadnjih 15 minuta. Poveli smo golom Džeke i imali 1:0, da bi nam raspoloženje pokvario Dembele u 65. minuti. Tada smo furiozno krenuli, dali smo im do kraja tri pogotka i slavili smo visoku pobjedu. Posebno emotivno mnogi su ispratili gol Zlatana Bajramovića, koji je vratio nakon višegodišnjeg izbivanja i zabio samo nekoliko trenutaka nakon ulaska u igru. Belgijanci su uspjeli tek ublažiti poraz golom iz penala u 89. minuti.

Belgija 2:4 Bosna i Hercegovina (Dembele 65, Sonck 89. (p); Džeko 7, Jahić 75, Bajramović 81, Misimović 86.)

Bosna i Hercegovina 2:1 Belgija

Samo tri dana kasnije, prvog aprila, bili smo domaćini. S obzirom da smo bili veliki autsajderi u Belgiji, mnogi su smatrali da rezultat nije bio realni pokazatelj razlike u kvaliteti i da će Belgija to potvrditi u Zenici.

Međutim, naš Dijamant Edin Džeko s dva gola u samo tri minute potopio je sve nade Belgije i osigurao Bosni i Hercegovini treću uzastopnu pobjedu protiv ove selekcije. Protivnik je, kao i u Briselu, kasnim pogotkom u 88. minuti tek uspio ublažiti poraz.

Bosna i Hercegovina 2:1 Belgija (Džeko 12, 15; Swerts 88.)

Bosna i Hercegovina 1:1 Belgija

Zanimljivo da se sve do prošle godine ove dvije selekcije nisu susretali ni u kakvom drugom „formatu“ osim kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo. Tačnije, nikada nisu odigrali zvanični prijateljski susret, a prvi susret u okviru kvalifikacija za plasman na Euro odigran je 13. oktobra prošle godine. 

Iako se očekivalo da će „Crveni đavoli“ dobro proći protiv Bosne i Hercegovine, koja je nakon dva kola na svom kontu imala tek jedan bod, uspjeli smo se izboriti za remi. Mnogi će reći, uz malo sreće, mogli smo i do pobjede. Edin Džeko voli Belgiju, stalna mu je mušterija, a u ovom meču zabio je svoj četvrti pogodak u tri utakmice u državnom dresu. Nadajmo se da će ovu praksu nastaviti i u sutrašnjem okršaju.

Bosna i Hercegovina 1:1 Belgija (Džeko 28; Nainggolan 51.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.