Rođen u Hrvatskoj, pobjegao u ratu kao dijete, sada veliča Srbiju: "Niko me ne može natjerati da..."
Foto: Kurir

Kaže da sve dolazi od kućnog odgoja

Rođen u Hrvatskoj, pobjegao u ratu kao dijete, sada veliča Srbiju: "Niko me ne može natjerati da..."

Admin Čaušević

Dosta je sportista koji su rođeni u Hrvatskoj, a na kraju su se odlučili da igraju za Srbiju. Među njima je i bivši srpski napadač čiju su karijeru obilježile kontroverze, ali danas sa 45 godina vodi potpuno drugačiji život.

Bh. javnosti je najviše poznat po čuvenoj svađi sa Vahom Halilhodžićem dok je igrao za PSG, zanimljiv je i Hrvatima što je rođen u toj zemlji, dok je u Srbiji primjer za patriotizam. Riječ je o Danijelu Ljuboji.

Ljuboja je rođen u Vinkovcima 1978. godine, igrao je za Dinamo iz Vinkovaca, zatim i Osijek, a kada je počeo rat 90-ih godina pobjegao je u Srbiju gdje je neko vrijeme bio član omladinskih selekcija Crvene zvezde.

U Srbiji se nije dugo zadržao pošto je otišao u Francusku, ali za njega nikad nije bilo dileme za koga će igrati. Naravno, izabrao je nacionalni tim Srbije za kojeg je nastupao u periodu od 2003. do 2006. godine.

Sada je govorio upravo o temi zašto Srbija ne može da privoli igrače koji vode korijene iz te zemlje ili su srpskog porijekla, ali ne žele da izaberu Orlove.

"To je sve individualno. Ako su ta djeca rođena u inostranstvu i ako ih roditelji nisu odgajali tako da vole Srbiju, možemo mi raditi bilo što, ali nećemo ih uvjeriti. Sve polazi iz kuće", rekao je Ljuboja za Kurir.

Oglasi

"Da li oni znaju šta nose u sebi? Ne može tebe da natjera bilo ko da igraš za Francusku, ili Njemačku, ako nemaš osjećaj da je to tvoja zemlja i da želiš da igraš za nju. Bez obzira što živiš tamo."

"Ako voliš Srbiju, dolaziš u nju, voliš Zvezdu ili Partizan, onda nećeš imati dilemu. Ako ne dolaziš u Srbiju, ako te roditelji uče da si Francuz ili Nijemac, onda je valjda jasno. Ima logike."

Ljubitelji fudbala ga pamte po žutom pramenovima na sredini glave. Danas izgleda potpuno drugačije pošto je pustio bradu i neprepoznatljiv je za mnoge.

Ljuboja danas živi u Francuskoj, radi kao savjetnik mlađim fudbalerima, ali i sam priznaje da ne može bez Srbije.

"Dugo sam u Francuskoj. Došao sam u tu zemlju sa 13 godina. Ali, ima nešto važnije, što želim da kažem. Volim da dođem u Srbiju. Vuče me Beograd, vuče me Srbija. Tu mi je familija."

"Nekako se čovjek najbolje osjeća kada je sa svojim narodom. U Francuskoj živim sa porodicom, brat također ima porodicu i majka nam je tamo. U Srbiji nam je veći dio rodbine. U Francuskoj čovjek ima mnogo prijatelja, ali nekako u Srbiji čovjek se osjeća drugačije", završio je Ljuboja.

Od poznatih klubova pored PSG-a, Ljuboja je igao još za Stuttgart, Wolfsburg i Legiju iz Varšave. Karijeru je završio u Lensu.

Top Komentari

SactownCali
Novinari ovo je sportski website valjda treba pisati o sportu, lijepe stvari... zasto pisete o ratu, mrznji, nacionalzmu ????
5 2
Sejo1979
Vidi se kako i kolko volis srbiju naravno iz inostranstva nazalost nisi ti jedini u inostranstvu su najveci cetnici ustase i bosanci koji najvise vole svoju drzavu nemogu bez nje ali nekako da se vrate istoj jer najvise volite pare zato mojne te suplje o patrijozmu i ljubavi o svojoj kuci jer vasa kuca svims je tamo gdje primate pare
3 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi