13 ekipa u borbi za drugi krug

Dani odluke u Ligi prvaka

Endin Čaušević

U utorak i srijedu igra se posljednje kolo grupne faze Lige prvaka.

U zadnjem kolu najelitnijeg klupskog takmičenja 13 ekipa se bori za preostalih sedam mjesta koje vode u drugi krug Lige prvaka.

Osam ekipa već je osiguralo plasman u nokaut fazu Lige prvaka, ali neki od evropskih velikana imaju sutra teške zadatke.

Grupa A

U grupi A sve je bilo jasno nakon četiri odigrana kola. Real Madrid je osigurao prvo mjesto pobjedom protiv PSG-a, dok će Parižani kao drugoplasirani ići u drugi krug.

Ipak, zanimljiva će biti borba za treće mjesto koje vodi u Evropsku ligu između Shakhtara i Malma. PSG dočekuje Shakhtar, dok će Malmo u goste na Santiago Bernabe. Obje ekipe imaju po tri boda, ali su Ukrajinci u prednosti na tabeli jer imaju bolju gol razliku u međusobnim duelima.

Grupa B

Vjerovatno i najneizvjesnija grupa u ovom takmičenju. Nakon pet kola na liderskoj poziciji sa devet bodova nalazi se Wolfsburg koji će u posljednjem kolu na domaćem terenu ugostiti United koji je drugi sa jedinim bodom manje.

Ipak, šansu za drugi krug ima i PSV koji je treći sa sedam bodova, a u zadnjem kolu dočekuju CSKA. Ukoliko United ne dođe do pobjede u Njemačkoj, PSV bi pobjedom prošao dalje.

Grupa C

I u grupi C stvari su jasne. U drugi krug idu Atletico Madrid i Benfica, a ove dvije ekipe će u Lisabonu u zadnjem kolu igrati za prvo mjesto.

Treći je Galatasaray koji igra na domaćem terenu protiv Astane. Kazahstansoj ekipi treba pobjeda u Istanbulu kako bi osigurali mjesto u Evropskoj ligi.

Grupa D

Također, i u ovoj grupi poznate su dvije ekipe koje će na proljeće nastaviti svoj put u Ligi prvaka, a to su Juventus i Manchester City. Juve gostuje u Sevilli i treba im bod da osiguraju prvo mjesto, dok City igra kući protiv Borussije Monchengladbach.

Što se tiče mjesta koje vodi u Evropsku ligu Gladbachu je dovoljan bod protiv Cityja da osigura treće mjesto jer ima dva boda prednosti u odnosu na aktuelnog prvaka Evropske lige Sevillu.

Grupa E

U ovoj grupi, očekivano, prvo mjesto zauzeo je aktuelni prvak Lige prvaka ekipa Barcelone. Barca sutra igra u Leverkusenu koji se bori za drugo mjesto sa Romom.

Roma u Rimu dočekuje BATE i pobjedom bi osigurali plasman dalje bez obzira na rezultat u Leverkusenu. BATE potajno vreba iz kuta i očekuje da se sutra poslože rezultati kako bi se oni domogli drugog ili trećeg mjesta u grupi E.

Grupa F

Uz grupu B, ova grupa će sutra biti u centru pažnje. Bayern je osigurao prvo mjesto u grupi, a u zadnjem kolu igraju sa Dinamom koji nema šanse za prolaz dalje.

Ipak, sve oči uprte su duel između Olympiacosa i Arsenala. Grčka ekipa nalazi se na drugom mjestu sa devet bodova, tri više od Arsenala. Topnici u ovoj utakmici moraju slaviti sa dva gola razlike kako bi se plasirao dalje. Obje ekipe će na proljeće nastaviti evropsku priču, ali u različitim takmičenjima.

Grupa G

I u ovoj grupi sve je još uvijek otvoreno. Chelsea i Porto drže pozicije koje vode u drugi krug i imaju po deset bodova. Ipak, obje ekipe moraju ići na pobjedu jer im samo to garantuje drugo mjesto. Doduše, Chelsea je u boljoj poziciji i njima bi i remi odgovarao u ovoj utakmici.

Međutim, Dynamo Kijev ima sve u svojim rukama. Ukoliko slave protiv Maccabi Tel Aviva ukrajinska ekipa će sigurno dočekati proljeće u Ligi prvaka.

Grupa H

Zenit je već osigurao prvo mjesto u ovoj grupi, jer su u prvih pet kola ostvarili maksimalan učinak. Interesantno je da za drugo mjesto najviše šansi ima belgijski Gent koji na svom terenu dočekuje upravo rusku ekipi.

U drugoj utakmici igraju Valencia i Lyon. Valenciji treba pobjeda u ovoj utakmici, te poraz ili remi Genta, dok Lyon odavno nema šansi ni za Evropsku ligu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.