Nekada su bili velikani evropskog fudbala, a danas...

Ovo su klubovi koje su finansijski problemi skoro uništili

Endin Čaušević

U historiji fudbala mnogo puta se desilo da nekoliko klubova u kratkom vremenskom periodu stigne dođe od vrha do samog dna.

U posljednje vrijeme bili smo svjedoci mnogih situacija u kojima su slavi evropski klubovi od slave stigli do očaja. Zadnji primjer je italijanska Parma koja je na kraju prošle sezone dotakla samo dno i trenutno se takmiči u Seriji D.

Mnogi novčani problemi glavni su uzrok nevjerovatnog pada klubova od samog vrha do dna. Odlučili smo napraviti listu sedam klubova koji su svojevremeno bili u samom vrhu evropskih timova, a danas se takmiče u nižim rangovima.

7. Bolton Wanderers

Bolton je ekipa kojoj se nedavno desio veliki kolaps u vidu finansija kluba. Ovaj klub godinama se uspješno takmičio u engleskoj Premier ligi, ali sada su sve bliže ispadanju i iz Championshipa. 

Ovaj klub ima dugovanja od skoro 200 miliona funti i nalaze se pod zabranom transfera. Bolton je u svojoj historiji tri puta osvojio FA Kup. U vrijeme dok ih je sa klupe vodio SAm Allardyce ovaj klub je privlačio mnoge evropske zvijezde, a najzapaženiji bio je Nicolas Anelka. Dva puta su igrali u Kupu UEFA, a iz Premier lige ispali su 2012. godine.

6. Real Oviedo

Španski tim je 90-tih godina bio jedan od boljih u španskoj Primeri, a 1991. godine imali su i zapaženu ulogu u Kupu UEFA. Igrači poput Stana Collymorea, Juana Mate i Santija Cazorle ponikli su u Oviedu. Tim je 2001. godine ispao iz Primere i tada je počeo sivi period za ovaj klub.

Oviedo se je nakon toga upao u velike finansijske dugove i još uvijek se bore s tim. Zanimljivo je da su navijači predložili klubu da proglase bankrot i spremni su da svi zajedno lagano vrate klub na stare staze slave.

5. Fiorentina

Jedan od najboljih klubova ove sezone u Seriji A imao je težak period u svojoj historiji. Fiorentina je dva puta bila prvak Italije, ali ih je 2001. godine pogodila velika finansijska kriza. 

Klub je 2001. godine zbog velikih dugovanja izbačen u četvrti rang italijanskog fudbala i morali su bukvalno krenuti od nule. Ipak, dolaskom ozbiljnih imena u klub Fiorentina se lagano vraćala ka Seriji A. u Prvi rang takmičenja vratili su se 2005. godine i sada su u samom vrhu italijanskog fudbala.

4. Portsmouth

Još jedan klub iz Engleske koji je u kratkom vremenskom periodu došao od sjaja do očaja. Portsmouth je početkom novog stoljeća bio respektabilni član engleske Premier lige, a jednom su stigli i do titule FA Kupa.

Za ovaj klub nekada su nastupali igrači poput Sola Campbella, Jermaina Defoea, Lassane Diarre, a dres ovog kluba nosio je i naš Asmir Begović. Nakon što je sa trenerskog mjesta otišao Harry Redknapp klub je lagano ulazio u finansijske probleme i bili su primorani prodati svoje najbolje igrače. Izbačeni su u treći rang engleske lige i još uvijek se nalaze u velikim finansijskim problemima.

3. Leeds United

Leeds je klub koji je ostavio veliki trag u engleskom, ali i evropskom fudbalu. Do prije desetak godina igrali su utakmice Lige prvaka protiv Barcelone, Milana, a danas se takmiče u engleskom Championshipu. 

Ovaj klub je u nekoliko sezona od igranja u polufinalu Lige prvaka došao do igranja u nižem rangu engleske lige. Veliki dugovi utjecali su na ispadanje iz Premier lige u koju se Leeds United još uvijek nije uspio vratiti. Dres ovog kluba nekada su nosili Harry Kewell, Rio Ferdinand, Alan Smith, Mark Viduka...

2. Rangers

Jedan od najuspješnijih klubova na svijetu 2012. godine zbog finansijskih problema izbačen je u četvrti rang škotskog fudbala. Rangersi su čak 54 puta osvojili titulu prvaka Škotske, a bitnu ulogu igrali su i u evropskim takmičenjima u kojima su nastupali iz sezone u sezonu.

Klub se lagano vraća prema prvom rangu škotskog fudbala, ali je finansijska kriza ozbiljno utjecala na status ovog kluba. Derbi Rangersa i Celtica je jedan od najvećih u svijetu i mnogi s nestrpljenjem očekuju povratak ove ekipe u prvu ligu Škotske.

1. Parma

Slavni italijanski klub prošle sezone je izbačen iz Serije A u Seriju D zbog velikih problema sa finansijama. Ekipa koja je nekad harala italijanskim i evropskim terenima danas se nalazi u veoma teškoj situaciji. Parma je dva puta osvajala Kup UEFA, a dres ove ekipe nosile su mnoge zvijezde italijanskog i evropskog fudbala.

Fabio Vannavaro, Hernan Crespo, Gianluigi Buffon, Lilian Thuram su imena samo nekih igrača koji su u svojoj karijeri nastupali za Parmu. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.