Fudbaleri koji su imali problem sa viškom kilograma

Najpoznatije debeljuce u svijetu fudbala

Endin Čaušević

U modernom fudbalu fizičke pripreme fudbalera dovedene su skoro do savršenstva, ali u historiji najvažnije sporedne stvari na svijetu često jedni od najboljih igrača svijeta imaju problema sa viškom kilograma.

U historiji fudbala bilo je dosta fudbalera koji su imali problema sa viškom kilograma, a zanimljivo je da su i neki od najboljih fudbalera u historiji fudbala imali takvu vrstu problema. 

Donosimo vam listu od deset najpoznatijih 'debeljuca' u svijetu fudbala.

10. Benni McCarthy

Legendarni napadač Blackburn Roversa svoju karijeru završio je 2013. godine, a u posljednjim sezonama imao je dosta problema sa viškom kilograma. U dresu Južne Afrike nastupao je do 2012. godine, a oprostio se nakon što mu je selektor reprezentacije poručio da mora smršati kako bi ponovo dobio poziv.

McCarthy je najzapaženije partije ovaj napadač pružao je u dresovima Celte Vigo, Porta i Blackburna. Karijeru je završio u Orlando Piratesima.

9. Mark Bosnich

Na listi svoje mjesto našao je i nekadašnji golman Manchester Uniteda Mark Bosnich. Australski golman na Olf Traffordu branio je u dva navrata, a svoju karijeru završio je 2009. godine u dresu Sydney Olimpica.

U dresu Australije branio je 17 puta, a uspio je postići i jedan gol. Pored Uniteda, Bosnich je dvije sezone nosio dres Chelseaja.

8. Ailon

Brazilski fudbaler koji je u svojoj karijeri promijenio skoro 20 klubova. Najveći trag ostavio je u Werderu s kojim je osvojio titulu prvaka Njemačke. U Werderu je u 168 utakmica postigao 88 golova. Karijeru je završio 2013. godine u Hassia Bingenu.

Ailton je tokom cijele karijere imao problema sa viškom kilograma, a to je posebno nerviralo njegovog trenera u Werderu Felixa Magatha.

7. Jeroen Verhoeven

Na listi se našao još jedan golman, ali možda i najmanje poznat od svih. Verhoeven je većinu karijere proveo u Volendamu, a tri utakmice upisao je i u dresu Ajaxa. Pred početak prošle godine vratio se u Volendam, ali sada ima ulogu rezervnog golmana.

6. Neville Southall

Razumljivo da se na listi nalazi najviše golmana, jer se oni tokom utakmice dosta manje kreću od ostatka ekipe. Ipak, to nije izgovor za višak kilograma koje je imao i legendarni golman Evertona Neville Southall. 

On je bio ljubimac navijača Evertona, a i dan danas ima nadimak 'Debeli'.

5. Adriano

Brazilski fudbaler koji je razočarao mnoge ljubitelje fudbala jer je u svojim najboljim godinama završio svoju karijeru. Adriano je imao dosta problema sa alkoholom, ali i viškom kilograma koji su ga spriječili 2014. godine da se vrati na teren. Zadnju utakmicu odigrao je u dresu Atletico Paranensea, ali ga je trener ove ekipe 'otjerao' zbog problema sa kilažom.

U brazilskim medijima ponovo se počelo špekulisati da bi se ovaj napadač mogao vratiti na teren, ali to je u domeni nemogućeg. Adriano je najbolje partije pružao u Interu od 2004. do 2009. godine.

4. Ferenc Puškaš

Legendarni mađarski fudbaler Ferenc Puškaš po kojem nagrada FIFA-e za najljepši gol nosi ime. Puškaš je u svojoj karijeri igrao samo za dvije ekipe Budapest Honved i Real Madrid. Nije tajna da je Puškaš imao višak kilograma, ali ga to nije spriječilo da ostvari sjajnu karijeru. 

Interesantno je da je on igrao za reprezentacije Mađarske i Španije.

3. Diego Maradona

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Diego Maradona svoju karijeru završio je 1997. godine u dresu Boce Juniors. Nakon problema sa drogom Maradona se znatno udebljao što je utjecalo na njegove partije. Ipak, to je nešto što će neko rijetko spomenuti jer je Argentinac ostavio neizbrisiv trag u fudbalu.

2. Ronaldinho

Brazilci zasigurno dominiraju na ovoj listi. Poznato je da se mnogi opuste nakon što zarade veliku količinu novca, a tako je bilo i sa Ronaldinhom. U trenutku kada je napustio Barcu i prešao u Milan bilo je vidljivo da se 'opustio' što se tiče kilaže.

Ronaldinho je najavio povratak fudbalu krajem ovog mjeseca, a nadamo se da će riješiti i problem sa viškom kilograma.

1. Ronaldo

Sigurno najpoznatiji debeljuca među fudbalerima je legendarni brazilski fudbaler Ronaldo. O njegovim dostignućima ne treba trošiti riječi, a bolest štitne žlijezde znatno je utjecala na njegov višak kilograma.

Ronaldo se do zadnjeg atoma snage borio da što duže igra, ali ga je problem sa kilažom primorao da 2011. godine završi svoju karijeru u dresu Corinhiansa. Ronaldo je u svojoj karijeri nastupao za Cruzeiro, PSV, Barcelonu, Real Madrid, Inter, Milan i Corinthians. U dresu Brazila odigrao je 98 utakmica, a tri puta je osvojio Zlatnu loptu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.