Od četiri bh. predstavnika

Široki Brijeg jedini nositelj u Evropi

Bosnu i Hercegovinu će u pretkolima evropskih takmičenja i ove sezone predstavljati četiri kluba.

Šampion Zrinjski će nastupiti u 2. pretkolu Lige prvaka, gdje će biti nenositelj, dok će Sloboda, Radnik i Široki Brijeg svoje evropske avanture početi od 1. pretkola Evropske lige.

Od svih bh. klubova, jedini nositelj će biti Široki Brijeg, koji je  Široki Brijeg je s koeficijentom 3,675 trenutno na 43. mjestu u konkurenciji 104 kluba koji će startati od prvog pretkola Europske lige. Iako takmičenja u Danskoj, Bugarskoj, Luksemburgu i Moldaviji još uvijek nisu završena, Širokobriježani će sigurno ostati u gornjoj polovini.

Želja je Širokobriježana je dobiti što lakšeg protivnika i što kraće putovanje, a UEFA-e će podskupine s imenima potencijalnih protivnika objaviti dan uoči žrijeba u kojem će se naći 31 pobjednik nacionalnih kupova Saveza plasiranih između 24. i 54. mjesta, 35 drugoplasiranih u prvenstvima zemalja između 18. i 53. mjesta, 35 trećeplasiranih iz prvenstava zemalja od 16. do 51. mjesta na UEFA-inoj listi te tri ekie koje su se plasirale u kvalifikacije za Europsku ligu na temelju fair-playa. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Novčana nagrada za 1. pretkolo Europske lige je 200.000 eura, za drugo 210.000, za treće 220.000, za play-off 230.000, a za plasman u jednu od skupina Europske lige 2,4 miliona eura.   

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.