Borussia je četvrti klub iz liga petice koji će doći u BiH

Nakon Newcastlea, Malage i Udinesea

Borussia je četvrti klub iz liga petice koji će doći u BiH

Ekipa Sarajeva sastat će se u playoffu Evropske lige sa Borussijom M'gladbach i tako prvi put nakon rata ugostiti jedan tim iz "lige petice".

Prije Sarajeva, u novijoj posljeratnoj historiji čast da se susretne sa timovima koji dolaze iz najjačih evropskih liga imali su Željezničar i Široki Brijeg. Željo je u okviru trećeg pretkola Lige prvaka 2002. godine ispao od engleskog Newcastlea, a takmičenje nastavio u tadašnjem Kupu UEFA gdje ga je dočekala španska Malaga. Desilo se to u prvom kolu najmasovnijeg evropskog takmičenja, a treba istaći da su se tih godina Liga prvaka i Kup UEFA igrali po nešto drugačijem sistemu. Željo je tako u manje od mjesec dana imao priliku gostovati u Engleskoj i Španiji.

Široki Brijeg se prošle godine u okviru trećeg pretkola Evropa lige sastao sa Udineseom, a popularni talijanski tim je dočekao u Zenici jer njihova Pecara nije bila osposobljena za taj okršaj. Udinese je, dakle, bio treći klub iz "liga petice" koji je gostovao u našoj zemlji, a prvi iz Italije. Imao je Široki ove sezone priliku i putovati u Francusku i to, ni manje ni više, nego Lyonu ali ispriječila se Mlada Boleslav koja je u dvomeču pregazila našeg viceprvaka. Da nije, u našu zemlju stigao bi tim iz jedine preostale najjače lige Evrope i tada bi lista bila kompletirana.

Nakon što su u BiH dolazili klubovi iz Engleske, Španije i Italije, došao je red da naš klub ugosti jedan tim iz Njemačke. Borussia M'gladbach tako će postati četvrti klub iz najjačih liga Evrope koji će se poslije rata susresti sa nekim našim klubom u okviru evropskih takmičenja.

Treba li uopšte isticati ko je u prethodnim slučajevima izlazio kao pobjednik u tim duelima, a ostaje da se vidi ima li Sarajevo snage da napravi još jedno iznenađenje i plasira se u grupnu fazu Evropske lige.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.