Mnogo dolazaka i odlazaka

Kako su trgovali bh. premijerligaši?

Nova sezona Premijer lige je pred vratima. Ovog vikenda nam slijedi 1. kolo, koje će bh. klubovi dočekati u znatno izmijenjenim sastavima.

Gotovo svi klubovi su promijenili veliki broj igrača, što se posebno odnosi na Željezničar, Sarajevo, Olimpic i Čelik. Slično je i u Radniku i Mladosti, kao i u Slobodi.

Najmanje su mijenjali u Širokom Brijegu, Zrinjskom i Krupi, a u nastavku pogledajte sve dolaske i odlaske u bh. premijerligašima za vrijeme ljetne pauze.

NK Čelik

Čelik u novu sezonu ulazi u potpuno novom sastavu, koji je prema mišljenju mnogih dosta slabiji u odnosu na prošlosezonski. Ipak, kada pogledamo u kakvim su se problemima nalazili Zeničani tokom većeg dijela ljetne pauze, s pravom se može reći da trenutni roster izgleda čak i solidno.

Osim velikog broja fudbalera, Čelik je promijenio i trenera pa će ih tako u novoj sezoni voditi Kemal Alispahić, koji je zamijenio Elvedina Beganovića.

Došli: Smriko, Brković, Haurdić, Marković, Hrkač, Pliska, Hasanović, Gogić, Duvnjak, Zeljković, Gogić, T. Adilović, H. Adilović

Otišli: Grahovac, Džidić, Karić, Selimović, Adilović, Dedić, Kojić, Bajrakterević, Bureković, Kazazić, Ajan, Hećo

NK Metalleghe BSI

Premijerligaš iz Jajca će ove sezone debitovati u najjačem rangu našeg takmičenja. Metalleghe u novu sezonu ulazi s ambicijom da izbori opstanak, a sudeći prema kadru s kojim raspolaže, realno je očekivati da se to i dogodi.

Tim su u ljetnom prelaznom roku pojačali neki iskusni fudbaleri poput Sulejmana Smajića i Vernesa Selimovića, a tu su još neki kvalitetni igrači koji će činiti okosnicu ovog tima u sezoni pred nama.

Došli: Selimović, Rašić, Smajić, Jakupović, Kovač, Plakalo, Zeba

Otišli: Kovač, Marin, Gavrić, Ilić, Radulović, Rovčanin, Brković

FK Mladost Doboj Kakanj

U timu iz Doboja kod Kaknja je ovog ljeta bilo i više nego prometnu. Veliki broj igrača stigao je u klub, ali ga je također napustilo i mnogo prošlosezonskih prvotimaca. Najveći gubitak je odlazak najboljeg igrača Harisa Dilavera u grčki Platanias.

Cilj Mladosti ostaje isti kao i u prošloj sezoni - Opstanak.

Došli: Kuzmanović, Alexandre, Brkić, Abdulahović, Galić, Kalajanović, Simović

Otišli: Dilaver, Hrelja, Pavlović, Milisavljević, Hrvat, Rahimić, Muslimović, Poček, Hasić, Čurić, Kobilica, Čović, Kovač

HŠK Zrinjski Mostar

Zrinjski je jedan od rijetkih bh. klubova koji nisu previše mijenjali okosnicu tima iz prošle sezone. Mostarci su manje-više zadržali šampionski tim na okupu, pa i u novoj sezoni ciljaju na najviše domete.

Došli: Kozić, Jakovljević, Barić, Mrkaić, Lučić, Sivrić

Otišli: Karačić, Blaić, Laštro, Zakarić, Radulović, Nikolić, Kordić, Ščepanović

FK Sloboda

Tuzlanski tim je ovog ljeta pretrpio velike promjene. Početkom prelaznog roka, Sloboda je ostala bez velikog broja bitnih igrača iz prošle sezone, ali s vremenom su stizale i alternative.

Sloboda je angažovala Aldina Džidića, koji bi trebao biti najveće pojačanje za novu sezonu. Stigli su još neki provjereni fudbaleri, a očekuje se i dolazak Aleksandra Subića na posudbu iz Partizana.

Došli: Džidić, Karić, Grahovac, Fatić, Lazevski, Bobić, Erić, Zeb, Hadžić

Otišli: Sarić, Ahmetović, Hamzabegović, Musić, Ivetić, Salihović, Pršeš

FK Olimpic

Ekipa Olimpica u novu sezonu ulazi u znatno izmijenjenom sastavu u odnosu na prethodnu. Tim sa Otoke se nalazi u teškoj situaciji i njihov osnovni cilj je, kako god to zvučalo, da odigra sve utakmice i završi sezonu. Kada je riječ o rezultatskim ambicijama, one su vezane za opstanak u društvu najboljih što će biti težak zadatak.

Došli: Holi, Mikuličić, Isić, Zulčić, Udovičić, Drljević, Vrdoljak, Rastoka, Bešić, Alešević, Turković, Plakalo, Handžić

Otišli: Anđušić, Hebibović,Muharemović, Smajić, Radović, Vukomanović, Brković, Uzelac, Suljagić, Gligorov

FK Sarajevo

Bordo tim je u prošloj sezoni doživio rezultatski neuspjeh, a u novu ulazi sa ciljem da napravi bolji rezultat. Koševo je bilo izuzetno prometno ovog ljeta, pa se ekipa znatno izmijenila.

Sarajevo je dovelo nekoliko kvalitetnih pojačanja, stigli su i internacionalci a navijače je posebno obradovao povratak Saida Husejinovića. Sa druge strane, tim su napustili važni igrači Delač i Barbarić, kao i još nekoliko fudbalera kojim je raskinut ugovor. Treba dodati i to da bi klub sa Koševa mogao ostati bez Leona Benke i Harisa Duljevića, za kojeg je prema našim informacijama zainteresovan jedan klub iz Turske.

Došli: Adilović, Hodžić, Novaković, Balić, Husejinović, Sarić, Crnkić, Ćetković, Ahmetović, Anđušić

Otišli: Delač, Kalassi, Barbarić, Berberović, Okić, Reis, Cezar, Harba, Simeunović, Kramar, Osmanović

FK Radnik

Još jedan klub koji je znatno promijenio ekipu. Slavko Petrović će u novu sezonu ući s ambicijom da ostane u ligi, iako je prošle sezone osvojen Kup.

Tim je slabiji u odnosu na prošlu sezonu, a to ne kriju ni u klubu. Tim iz Bijeljine je ostao bez mnogo važnih fudbalera, ali su došle alternative pa ostaje da se vidi šta Radnik može u novoj sezoni.

Došli: Lučić, Oštraković, Đurić, Čelebić, Martinović, Peco, Šerbečić, Bajić, Fačić, Simeunović

Otišli: Avdukić, Đurković, Jakovljević, maksimović, Hodžić, Lazić, Šećerović, Marković, Hadžić, Taulant, Mrkaić, Stokić

NK Vitez

Kao i svi timovi u ligi, i Vitez je mijenjao ekipu. Bitno je istaći da će u novu sezonu ekipa ući sa novim trenerom Pavićem, koji je naslijedio Karačića.

Došli: Dedić, Hodžurda, Kokot, Nwolokor, Jelić, Resić

Otišli: Živković, Barić, Đurić, Radeljić, Mrkajić, Jusufbašić, Anastasov, Šantić, Jurić

FK Željezničar

Željezničar je klub koji je u ljetnom prelaznom bio izuzetno aktivan na tržištu. Plavi sa Grbavice u novu sezonu ulaze sa novim trenerom Milošem Kostićem, ali i sa velikim brojem novih igrača.

U odnosu na prošlu polusezonu, ekipu su napustili neki važni fudbaleri poput Stanića, Zahirovića i Tiaga, ali su stigle i alternative. Najzvučnije ime koje je stiglo na Grbavicu je Sanel Jahić, povratnik u plavi dres.

Došli: Jahić, Šećerović, Nikolić, Hervas, Lazić, Bevab, Pozder, Radinović, Toskas, Boccaccino, Husić

Otišli: Zolotić, D. Sadiković, E. Sadiković, Đermanović, Kramarić, Bogičević, Stanić, Tiago, Turković, Mailson, Hiroš, Hadžović, Alihodžić, Šehić

NK Široki Brijeg

Široki Brijeg je tim koji je najmanje mijenjao od svih premijerligaša. Neuspjeh u Evropi bio je koban za Slavena Musu, kojeg je na klupi zamijenio Branko Karačić. Od transfera, definitivno treba izdvojiti odlazak Zvonimira Kožulja u Hajduk, od kojeg su na Pecari zaradili određeni iznos.

Došli: Barić, Lončar, Plazonić, Repić

Otišli: Karačić, Špikić, Landeka, Pehar, Kožulj, Ajayi, Kresinger, Buhač

FK Krupa

Novi član Premijer lige nije mnogo mijenjao ekipu. Okosnica tima je ostala na okupu, a stiglo je i nekoliko pojačanja. Osnovni zadatak za tim iz Krupe na Vrbasu je opstanak u društvu najboljih.

Došli: Pupovac, Aleksić, Jarašević, Milutinović, Redžić, Marušić, Čomor, Sadiković, Perić

Otišli: Mazalica, Dojčinović, Marković

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.