Belgijanac na pragu odlaska sa Goodisona

Šestorica igrača koja bi mogla zamijeniti Lukakua u Evertonu

Belgijski napadač Romelu Lukaku trebao bi na kraju ove sezone napustiti ekipu Evertona nakon što je odbio da potpiše novi ugovor.

Lukaku je rekao da nije zadovoljan poslovanjem kluba te da ne želi ostati upamćen po postizanju golova, već po osvajanju trofeja. Dakle, iz konteksta se definitivno može izvući da Everton nije pravi klub za nastavak njegvoe karijere.

Čelnici Karamela vjerovatno već razmišljaju o mogućoj zamjeni za Belgijanca, a u igri je nekoliko velikih imena evropskog fudbala.

Pogledajmo o kome se radi:

1. Christian Benteke (Crystal Palace)

Otkad je došao u Englesku prije pet godina Benteke je postigao 60 golova u Premier ligi. 

Ovaj podatak je još više impresivan kada se uzme u obzir da je Lukaku većinu vremena proveo u klubovima koji su se borili za opstanak (Aston Villa i Crystal Palace). Ukoliko Crystal Palace ispadne iz lige, sigurno je da će Benteke napustiti ovaj klub i upravo bi on mogao biti veoma dobra zamjena za Lukakua.

2. Bas Dost (Sporting CP)

Sjajni holandski napadač je prošlog ljeta dres Wolfsburga zamijenio dresom Sportinga iz Lisabona te se preporodio. On je ove sezone odigrao 22 meča u portugalskom prvenstvu te je postigao isto toliko golova. Upravo ova statistika ponovo je natjerala evropske velikane da se zainteresuju za njegove usluge. Vidjet ćemo kakve su Evertonove šanse da ga dovedu.

3. Andre Gray (Burnley)

Radi se o napadaču koji ima 25 godina i koji je u Burnley stigao prije dvije godine. Ove sezone je odigrao 22 meča u Premiershipu te je postigao osam pogodaka uz dvije asistencije.

Njegova cijena na transfer tržištu nije mnogo visoka (10 miliona eura) pa bi trebao biti dostupan Evertonu narednog ljeta.

4. Anthony Modeste (FC Koln)

Modeste je napadač koji sigurno zaslužuje mnogo pažnje ove sezone. On igra kao preporođen otkad je došao iz Hoffenheima u Koln mna ljeto 2015. godine, a ove sezone je postigao 19 golova u 24 meča u Bundesligi. Francuz ima 28 godina i sigurno je da mu je cijena znatno porasla nakon sjajnih partija ove sezone.

5. Ilija Nestorovski (Palermo)

Makedonski napadač je jedina svjetla tačka Palerma ove sezone. Ekipa sa Sicilije igra očajnu sezonu te su trenutno na 18. mjestu bez gotovo ikakvih šansi da izbore opstanak u Seriji A. Izvjesno je da će ostati bez najboljih fudbalera među kojima je i Nestorovski, a Makedonac se i ranije povezivao sa odlaskom u Everton. Nestorovski je ove sezone postigao 10 golova u Seriji A.

6. Rooney (Manchester United)

Za kraj smo ostavili vjerovatno najzvučnije ime. Rooney se već dugo vremena povezuje sa odlaskom iz Manchester Uniteda, a navodno su jedine dvije destinacije Everton ili odlazak u Kinu. Navijači Evertona se nadaju da će na Goodisonu ponovo gledati svog nekadašnjeg ljubimca, ali pitanje je koliko bi Rooney bio dobar izbor na duge staze obzirom da ima preko 30 godina.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.