Kako su zanimljivi simboli našli svoje mjesto na grbovima

Skrivena značenja grbova poznatih svjetskih klubova

Sama raznolikost grbova svjetskih fudbalskih klubova današnjice je nevjerovatna. Neki su sasvim jednostavni i nije teško pretpostaviti šta predstavljaju, dok drugi koriste interesantne simbole kako bi "ispričali" zanimljivu priču. 

Mnogi grbovi kriju zaista sjajne priče, ali nas i tjeraju da se zapitamo kako su neki od simbola našli mjesto na njima. Zašto se zastava Engleske nalazi na Barceloninom grbu? Kako se Kengur našao na grbu češkog kluba i zašto je Sheffield Wednesday poznat po sovama" Odgovore na ova pitanja možete dobiti u narednim slajdovima.

Aberdeen FC

Na grbu škotskog Aberdeena slovo A koje se nalazi u njegovom centralnom dijelu osim što predstavlja prvo slovo imena kluba, simbolizuje i okvir gola, posmatrano sa strane. Na grbu se može vidjeti i fudbalska lopta koja je smještena tako da izgleda kao da je upravo prešla gol liniju.

Atletico Madrid

Medvjed koji se, propet na zadnje noge, hrani sa drveta jagode centralni je simbol na grbu grada Madrida još od 13. vijeka, dok sedam zvjezdica na grbu Atletico Madrida predstavlja sazviježđe Mali medvjed.

Također, Atletico Madrid je predstavio i modifikovanu verziju svog grba za narednu sezonu, koja je nešto elegantnija od one dosadašnje.

FC Barcelona

Na slavnu Barcelonu se često gledao kao na simbol katalonskog nacionalizma, pa ne čudi da je katalonska zastava našla svoje mjesto u gornjem desnom uglu grba ovog kluba. Na gornjoj lijevoj strani se, pak, nalazi krst Sv. Georgija. Inače, krst Sv. Georgija je predstavljen i na zastavi Engleske.

Bayern Munchen

Bijeli i plavi dijamanti posuđeni su za zastave Bavarske, njemačke pokrajine iz koje Bayern dolazi, pa je jasno kako su se oni našli na grbu slavnog kluba. Isti simbol može se naći i na zaštitnom znaku BMW-a, poznatog njemačkog proizvođača Automobila.

Benfica

U pozadini grba slavnog portugalskog kluba se nalazi točak bicikla. Ovaj detalj se našao na grbu Benfice jer je ovaj klub prvobitno osnovan kao Grupo Sport Benifca, klub čiji je glavni fokus bio upravo na biciklizmu. Benfica je danas među najboljim fudbalskim klubovima u Evropi, ali svejedno drži, barem kroz grb, do svoje biciklističke tradicije.

Boca Juniors

Razlog zbog kojeg se na grbu Boce Juniors nalazi veliki broj zvjezdica je jednostavan. Naime, ovaj klub doda jednu zvijezdu svaki put kada osvoji neku titulu - a pogledamo li Bocin grb jasno je da ih je ovaj argentinski klub osvojio mnogo. Trenutno se na grbu nalaze 52 zvijezde koje predstavljaju svaku domaću, kontinentalnu ili međunarodnu titulu koju je Boca osvojila.

Žuta i plava boja Bocinog grba datiraju još iz 1906. godine kada su članovi kluba odlučili da će njihov klub krasiti boje prvog broda koji uplovi u luku La Boca u Buenos Airesu. 

Prvi brod koji su oni primijetili da dolazi bio je iz Švedske, pa je tako Boca "preuzela" boje švedske zastave.

Bohemians Prag

Klub iz Praga je prvobitno osnovan kao AFK Vrškovice, a zanimljivo je da se na grbu ovog češkog kluba nalazi kengur. Naime, ovaj klub je prisvojio kengura kao svoj simbol nakon turneje u Australiji 1927. godine. Klub je tada nakon uspješne turneje, od domaćina, dobio na poklon dva kengura koja je po povratku u domovinu donirao praškom zoološkom vrtu.

Bournemouth

Obrisi ljudske glave koja se nalazi na grbu engleskog premierligaša Bournemoutha predstavljaju Dickieja Dowseta, legendarnog napadača ove ekipe. Dickie Dowset je predstavljen u trenutku kada loptu udara glavom, a legendarni napadač je upravo na taj način postizao svoje najvažnije golove. Dowset je za Bournemouth nastupao od 1957. do 1962. godine.

Dinamo Bukurešt

Dva crvena psa na grbu ovog rumunskog kluba predstavljaju Radua i Iona Nunweillera, dva brata koja su nastupala za Dinamo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Nadimak braće Ninweiller je bio upravo "Crveni psi", a oni su za Dinamo Bukurešt odigrali više od 500 utakmica i predvodili klub do velikih uspjeha. U čast braće Nunweiller čitav tim je "usvojio" nadimak Crveni psi, a klub je za dva Crvena psa 1998. godine našao mjesto i na svom grbu.

RCD Espanyol

I grb manjeg katalonskog kluba, Espanyola, inspirisan je historijom. Naime, plave i bijele linije na grbu Espanyola preuzete su sa jednog drugog, mnogo starijeg grba. 

Ovakve linije nalazile su se, naime, na grbu Rogera de Laurija, admirala koji je u 13. vijeku komandovao gradskom flotom i predvodio je do mnogobrojnih pobjeda.

FC Koln

Grb ovog njemačkog kluba je sigurno jedan od najzanimljivijih u svijetu fudbala. U centralnom dijelu grba se nalaze obrisi poznate katedrale u Kelnu, jedne od najvećih na svijetu. A najzanimljiviji dio grba Kolna je sigurno jarac. Radi se o jarcu Hennesu, maskoti kluba. 

Naime, 1950. godine trener-igrač Kolna, Hennes Weiswieler je tokom gradskog karnevala dobio na poklon jarca. On ga je zadržao za sebe, te ga je stalno dovodio na utakmice. Taj jarac je dobio ime po njemu, a klub i dalje koristi jarca kao maskotu. Trenutno u Kolnu, kao maskota, "radi" jarac Hennes VIII.

KAA Gent

Davne 1985. godine je u belgijski grad Gent došao Buffalo Bill, slavni američki lovac, tragač i borac protiv američkih Indijanaca. On je u Belgiju stigao sa Barnum & Bailey cirkusom, koji je postao izuzetno poznat u ovoj zemlji.

Upravo iz tih dana i predstava Barnum & Baileyja potiču korijeni portreta Indijanca na grbu KAA Genta.

Schalke 04

I slavni njemački bundesligaš Schalke ima zaista zanimljivo dizajniran grb. Slovo S predstavlja ime kluba, brojevi 04 predstavljaju 1904. godinu, godinu kada je Schalke osnovan, a ova dva simbola okružuje veliko slovo G. Ovo slovo predstavlja prvo slovo imena grada iz kojeg Schalke i dolazi, Gelsenkirchena.

Sheffield Wednesday

Sova na grbu Sheffield Wednesdaya predstavlja Owlerton, predgrađe Sheffielda u kojem se nalazi i stadion ovog kluba. Inače, ovaj klub nosi i nadimak Sove. 

Bijela ruža na grbu predstavlja bijelu ružu Yorkshirea, simbol engleske pokrajine iz koje klub dolazi. Bijela ruža se nalazi i na grbovima velikih rivala ovog kluba, Sheffield Uniteda i Leeds Uniteda.

West Ham

Novi dizajni grba West Hama predstavljen je 2016. godine, a njegov oblik je inspirisan trupom HMS Warriora, prvog ratnog broda britanske Kraljevske mornarice koji je imao željezni oklop. Brod je u službu stavljen 1861. godine, a napravljen je u kompaniji Themes Ironworks, kompaniji koja je i osnovala klub koji se danas zove West Ham United. Osim ove inovacije, grb i dalje krase tradicionalni čekići.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.